Evropa
0

Zbog snijega i leda otkazuju se utakmice, letovi, snimanja serija...

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Velike količine snijega i leda otežali su saobraćaj u Evropi u utorak navečer i u noći na srijedu, posebno na sjeveru Engleske i u Škotskoj.

Većina zračnih luka i škola zatvorena je na području Manchestera, a nogometne utakmice se otkazuju širom Engleske, jer meteorolozi predviđaju da će pasti do 40 cm snijega. Zračni saobraćaj je prekinut ili je otežan na većini aerodroma u zemlji, bilo da je riječ o londonskim Heathrowu, Lutonu i Gatwicku, ili o onima u Leedsu, Liverpoolu, Glasgowu, Edinburghu i Manchesteru.

Utakmice polufinala engleskog Liga kupa između Blackburna i Aston Ville te Manchester Cityja i Manchester Uniteda koje su se trebale igrati u utorak i u srijedu navečer odgođene su za 19. i 20. januar. I snimanje sapunica poput "Coronation Street" i "Emmerdalea" otkazano je zbog nedolaska statista.

Decembar 2009. u Britaniji je bio najhladniji od 1995., a stanje će tokom vikenda dodatno pogoršati ledeni vjetar iz Sibira. U Njemačkoj se živa u termometrima tokom noći spustila na -19 Celzijusevih stepeni, a Normandija, Bretanja i središnji predjeli Francuske bili su pod snijegom koji je ozbiljno poremetio cestovni saobraćaj. U Švicarskoj zbog vala hladnoće u dolasku kasne avioni iz Pariza i Amsterdama, a u polasku iz Ženeve.