Svijet
0

Zbog sigurnosti otkazana Bushova posjeta zajednici Sv. Egidija u Rimu

FENA
Američki predsjednik George W. Bush neće tokom posjete Rimu u subotu iz sigurnosnih razloga posjetiti katoličku zajednicu Svetog Egidija u četvrti Trastevere, kako je ranije najavljeno, obznanilo je u petak talijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Bush neće u subotu posjetiti crkvu Santa Maria u Trastevereu i zajednicu Svetog Egidija iz "logističkih razloga", kako je službeno saopćeno. Zapravo, očigledno je bilo teško garantirati sigurnost američkom predsjedniku u uskim ulicama te turističke četvrti pune restorana, pa je Viminale, sjedište talijanskog ministarsta unutarnjih poslova, preporučilo Bushovoj pratnji otkazivanje takvog izleta rimskim ulicama.

Bush će predstavnike zajednice Svetog Egidija primiti u američkom veleposlanstvu. Potvrđeni su ostali Bushovi sastanci, među kojima i posjeta papi Benediktu XVI u Vatikanu.

Plan sigurnosti je već pokrenut i 10 hiljada policajaca je već razmješteno Rimom, u kojem neće biti tzv. crvenih zona, ali mnogi prostori u centru će biti strogo čuvani. U subotu poslijepodne, prenosi Hina, predviđene su manifestacije protiv Busha i rata u Iraku.