Barack Obama
0

Zbog recesije otpušteno 3,6 miliona radnika u SAD

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama je u petak na sastanku s poslovnim čelnicima u Bijeloj kući istakao kako se kompanije kojima su oni na čelu suočavaju s velikim pritiscima - među ostalim, opada im zarada i teško dobivaju kredite.

Predsjednik je podsjetio na brojne izazove s kojima se suočava američka ekonomija, kazavši da je od početka recesije izgubljeno tri miliona i 600 hiljada radnih mjesta.

U međuvremenu, Kongres se pripremao za konačno glasanje o paketu poticajnih ekonomskih mjera vrijednom 789 milijardi dolara.

Predsjednik Obama nadao se dobiti dvostranačku podršku za svoj plan, no od republikanaca iz oba doma Kongresa uspio je pridobiti svega troje umjerenih republikanskih senatora.

Istraživanje provedeno među američkim potrošačima ukazuje na zabrinutost ekonomskom situacijom u zemlji. Sveučilište Michigan objavilo je da je indeks povjerenja potrošača u ekonomiju pao za pet posto, na gotovo rekordno nisku granicu.

Ekonomisti prate raspoloženje potrošača jer na potrošnju građana otpada oko dvije trećine svih ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama.