Sigurnost zemlje
151

Zbog rata u Ukrajini Njemačka jača infrastrukturu bunkera i povećava zalihe

S. Š. U.
Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Foto: EPA-EFE)
Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Foto: EPA-EFE)
Njemačka je počela raditi na jačanju svojih podrumskih skloništa, kao i na izgradnji kriznih zaliha u slučaju rata, objavio je u subotu list Welt am Sonntag, pozivajući se na ministricu unutrašnjih poslova te zemlje.

Nakon nekoliko decenija iscrpljivanja njemačkih oružanih snaga, ruska invazija Ukrajine dovela je do velike promjene politike sa dolaskom na scenu njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je obećao da će povećati troškove odbrane i budžet vojske za 100 milijardi eura.

Vlada također razmatra unapređenje svojih sistema javnih skloništa i povećat će potrošnju na civilnu zaštitu, izjavila je ranije njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Razmatra se unapređenje sistema javnih skloništa i povećat će se potrošnja na jačanje kapaciteta civilne zaštite.

"U Njemačkoj trenutno postoji 599 javnih skloništa. Provjerit ćemo da li bismo mogli nadograditi još takvih sistema. U svakom slučaju, demontaža je zaustavljena", rekla je Faeser.

Njemačka radi na novim konceptima jačanja podzemnih parkinga, stanica metroa i podruma kako bi oni postali moguća skloništa te je vlada dala saveznim državama 88 miliona eura za postavljanje novih sirena.

"Ali što se tiče pokrivenosti širom zemlje, nismo ni blizu", dodala je Faeser.

Njemačka će izgraditi skladišta za krizne zalihe medicinske opreme, zaštitne odjeće, maski i lijekova, najavila je ministrica.

Na svom zvaničnom Twitter profilu objavila je kako je najveća prijetnja miru u Evropi trenutno ruski rat ali da je i dalje najveća prijetnja njemačkoj demokratiji desni ekstremizam. Smatra kako su vremena turbulentna te da se njemačka vlada priprema da dosljedno osigura sigurnost zemlje.