{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog rata 28 miliona djece ne ide u školu

F
2.3.2011. u 09:30
0
0
Zbog rata 28 miliona djece ne ide u školu
0
Zbog rata 28 miliona djece ne ide u školu
Foto: PA
Zbog oružanih sukoba 28 miliona djece ne pohađa školu jer su izložena silovanju i drugom seksualnom nasilju i jer su škole birana meta napada, navodi UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u izvještaju objavljenom u utorak.
Izvještaj naslovljen "Skrivena kriza: oružani sukob i obrazovanje", procjenjuje da do 2015. godine svijet neće ispuniti šest edukacijskih ciljeva na koje se potpisom obavezalo 160 zemalja 2.000.

Od 67 miliona djece školske dobi koja se ne školuju, njih 42 posto ili 28 miliona živi u siromašnim zemljama gdje se vode oružani sukobi, piše UNESCO.

"Strane u sukobu hotimice napadaju škole", piše organizacija pa je tako naprimjer u Afganistanu broj napada na škole dramatično porastao u 2009, na 613 s 347 u 2008. godini.

Seksualno nasilje i silovanja "ratna su taktika" te strah od seksualnog nasilja sprječava djecu da odlaze u školu, a posebno su to djevojčice.

Trećina popisanih žrtava silovanja u Demokratskoj Republici Kongo su djeca, a 13 posto je mlađe od 10 godina. No broj neprijavljenih silovanja na istoku zemlje možda je 10 do 20 puta veći, procjenjuje UNESCO.

Podsjeća da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Ruandu proglasio silovanje ratnim zločinom i poziva na jači nadzor i prekid kulture nekažnjavanja tog vrlo rasprostranjenog ratnog oružja.

UN napominje da se nerijetko novac namijenjen obrazovanju iz javnih fondova preusmjerava u oružje i 21 država troši na vojsku više nego na obrazovanje. Kada bi novac za vojsku smanjile za 10 posto, države bi mogle školovati 9,5 miliona djece.

Uprkos napretku od 2000. poboljšanja idu sporo i do 2015. neće biti ostvaren cilj o obrazovanju za sve, napominje UN i navodi da mnoga djeca prekinu školovanje nakon prvog ciklusa, a samo u subsaharskoj Africi 10 miliona djece svake godine odustaje od osnovnoškolskog obrazovanja.

Oko 17 posto odrasle svjetske populacije ili 796 miliona ljudi nepismeno je, od čega su dvije trećine žene, piše UNESCO. Dodaje da je za ostvarenje Milenijskog cilja o obrazovanju za sve do 2015., potrebno 1,9 miliona učitelja, a više od polovine tog broja u subsaharskoj Africi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: