{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog proširenja i urbanizacije nestaju sveta mjesta u Mekki

18.3.2013. u 10:52
2
Zbog proširenja i urbanizacije nestaju sveta mjesta u Mekki
2
Vlasti Saudijske Arabije odlučile su da nastave s izgradnjom i proširenjem Mekke, svetog mjesta muslimana. Stručnjaci strahuju da će zbog modernizacije nastradati brojna svetišta i građevine od velikog kulturnog i duhovnog značaja. To dokazuju i fotografije koje je objavio britanski list Independent, za koje tvrde da Saudijska Arabija ne želi da budu objavljene.
Na istočnoj strani Masdžid al-Harama nalaze se teške mašine koje danonoćno kopaju kako bi se proširilo dvorište i kako bi tokom hadža što više ljudi tu moglo obavljati namaz.

Masdžid al-Haram ili Sveta džamija je najsvetije mjesto muslimana jer se u dvorištu nalazi Kaba, građevina u obliku kocke prema kojoj se muslimani okreću u vrijeme molitve.

Najnovije proširenje prostora oko Kabe izazvalo je uzbunu među naučnicima i arheolozima. Proširenjem prostora bit će srušeni mnogi stubovi koji datiraju iz osmanskog perioda, a Independent piše da se pretpostavlja da je srušen jedan stub koji je označavao mjesto odakle je poslanik Muhamed a. s. krenuo na nebesko putovanje krilatim konjem koji ga je odveo u Jerusalem, a zatim izdigao na nebo.

Vlasti Saudijske Arabije sve više novca ulažu kako bi proširili i modernizovali Mekku i Medinu, sveta mjesta gdje dolaze milioni hodočasnika.

Najviše se radi na proširenju Masdžid al-Harema i Mesdžida Nabawi, odnosno Poslanikove džamije u Medini gdje je ukopan Muhamed a. s.

Potreba za proširenjem postoji, ali saudijske vlasti našle su se na udaru kritika jer "bezobzirno zanemaruju arheološku, kulturnu i historijsku baštinu svetih islamskih gradova", piše Independent.

Naime, u posljednjem desetljeću Mekka je iz prašnjave pustinje transformisana u veliku svjetlucavu metropolu punu nebodera, trgovačkih centara i luksuznih apartmana.

Institut Gulf iz Washingtona procjenjuje da je više od 95 posto objekata starih više od hiljadu godina srušeno u Mekki u posljednja dva stoljeća. Više historijskih znamenitosti koje su datirale još od nastanka islama zauvijek su nestale, stoga naučnici sada pokušavaju apelovati na vlasti kako bi zaštitili historijsko blago i ne dozvolili da bude uništeno u želji za izgradnjom, proširenjem, urbanizacijom i modernizacijom.

"Mnogi od stubova koji bivaju srušeni označavali su određena područja gdje je poslanik bio i gdje je molio. Ukoliko to bude srušeno generacije koje dolaze nikada neće znati gdje su se te lokacije nalazile. Postoje načini da se Mekka i Medina prošire, ali ne na način da se uništava baština". kazao je dr. Irfan al-Alawi, direktor Fondacije za zaštitu islamske baštine, piše Independent.

List navodi da kralj Abdullah bin Abdul Aziz uzima u obzir i savjete stručnjaka, te da su zbog zaštite baštine neki od prvobitnih planova već promijenjeni, no ipak nije dovoljno urađeno da se sačuva historijsko blago.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: