SAD
0

Zbog predostrožnosti ugašen reaktor u Kaliforniji

SRNA
U nuklearnoj elektrani San Onofre u južnoj Kaliforniji ugašen je jedan od dva reaktora nakon što je uočeno curenje u cijevi parnog generatora.

Rojters prenosi da jučerašnji incident nije predstavljao opasnost za javnost kao ni za same radnike nuklearke.

Reaktor koji proizvodi 100 megavata struje, ugašen je oko 17:30 sati po lokalnom vremenu iz mjere predostrožnosti, a biće isključen nekoliko dana.

Žil Aleksander, portparol firme "Južna Kalifornija - Edison"  opisao je sporno curenje  kao "zanemarivo" i dodao da su ga prvo  uočili senzori, te da se dogodilo u zatvorenom sistemu  kojim voda cirkuliše između reaktora i cijevi parnog generatora.

Da bi se ugašeni reaktor u potpunosti ohladio, potrebno je 12 sati, zato  bi inspekcija u područje u kojem se curenje dogodilo trebalo da uđe  tek danas. 

Preostali reaktor već je ranije deaktiviran zbog redovnog  punjenja gorivom i tehnološkog unapređenja. Ustanova ima obilne zalihe električne energije, koju kupuje od nezavisnih proizvođača, pa su zato  reaktori van funkcije ali neće doći do smanjenja isporuke potrošačima.

Oba reaktora u nuklearki San Onofre  proizvode količinu struje koja je dovoljna za snabdijevanje  1.4 miliona  domaćinstava.