Sve više hospitalizacija
18

Zbog porasta broja slučajeva koronavirusom SAD ponovo pokreće besplatan program testiranja

S. Š.
Amerika bilježi porast slučajeva zaraze koronavirusom (Foto: EPA-EFE)
Amerika bilježi porast slučajeva zaraze koronavirusom (Foto: EPA-EFE)
Program savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država koji se koristio posljednje dvije zime za slanje besplatnih testova na koronavirus u domove, ponovo je počeo u ponedjeljak zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Vladin potez uslijedio je nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno završili svoj proces uvođenja najnovije vakcine protiv koronavirusa, ciljane da odgovara varijantama koje su u opticaju, a apoteke su je počele nuditi nekoliko dana kasnije.

Na web stranici CovidTests.Gov, svako domaćinstvo će moći naručiti četiri besplatna brza testa, prema Upravi za stratešku spremnost i odgovor (ASPR), dijelu HHS-a koji upravlja saveznim zalihama Covid testova.

Web stranica za besplatne testove kod kuće bila je prisutna od zime 2022. godine, kada je varijanta omikron povećala broj slučajeva širom zemlje.

U to vrijeme, predsjednik Joe Biden obećao je da će dati milijardu besplatnih brzih testova kako bi olakšao rastuću potražnju i preopterećenu proizvodnu industriju testova.

Vlada sada ponovo pokreće CovidTests.Gov, kako kažu - na vrijeme - za porast broja slučajeva ove zime.

"Želimo da budu u mogućnosti da koriste te testove tokom ove virusne sezone - jeseni, zime, sezone respiratornih virusa", rekao je sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Xavier Becerra.

Hospitalizacije zbog koronavirusa nastavljaju da rastu u SAD-u, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Za sedmicu koja je završena devetog septembra, podaci su pokazali da su se hospitalizacije povećale za blizu osam posto; sa 19.068 na 20.538 sedmičnih hospitalizacija - procjena koja je vjerovatno manja, zbog manje dostupnih podataka bez vanredne situacije u javnom zdravstvu, piše ABC News.