Albanija
0

Zbog poplava iz Skadra evakuisano 3.400 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 3.400 osoba evakuisano je do sinoć iz oblasti Skadar na sjeveru Albanije koju su poslije obilnih kiša pogodile poplave, saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u Tirani.

Portparol albanskog ministarstva je naveo da je u toj oblasti poplavljeno 9.150 hektara zemljišta i da je 2.080 kuća zarobljeno u vodi.

Istovremeno, albanski premijer Sali Beriša je izjavio da su brane hidroelektrane na rijeci Drim potpuno sigurne i da su priče o njihovom navodnom otvaranju netačne, kao i da se panika oko toga širi iz čisto političkih razloga.

Beriša je zatražio otvaranje bankovnih računa za donacije za ugrožene stanovnike, i obećao da će porodice kod kojih su se smjestili evakuisani građani dobiti pomoć u hrani i lijekovima, prenosi albanska nacionalna novinska agencija ATA.

Lideri opozicije su, takođe, razgovarali o situaciji na sjeveru zemlje poslije poplava i obećali da će otvoriti štab u blizini ugroženih oblasti kojima će dopremiti pomoć.

Opozicioni prvaci su najavili da će tek poslije normalizacije situacije obnoviti proteste zbog onoga što smatraju krađom na parlamentarnim izborima u junu 2009.