Milijarda za 18 zemalja
4.2k

Zbog opasnosti od ruske agresije Biden odobrio vojnu pomoć i za Bosnu i Hercegovinu

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u četvrtak u neplaniranu posjetu Kijevu pošto je Bidenova administracija najavila veliku novu vojnu pomoć vrijednu više od dvije milijarde dolara Ukrajini i drugim evropskim državama među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Na sastancima s visokim ukrajinskim zvaničnicima, Blinken je rekao da je Bidenova administracija obavijestila Kongres o svojoj namjeri da osigura dvije milijarde dolara dugoročnog stranog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 drugih zemalja, uključujući članice NATO-a i regionalne bezbjednosne partnere, koji su u opasnosti od ruske agresije.

U očekivanju odobrenja Kongresa, oko milijardu dolara od toga će otići Ukrajini, a ostatak će biti podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, saopćio je State Department.

To će pomoći nabrojanim zemljama da "odvrate i odbrane se od novih prijetnji njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu" jačanjem njihove vojne integracije sa NATO-om i suprotstavljanjem "ruskom utjecaju i agresiji", navodi se u Ministarstvu.

Strano vojno finansiranje ili FMF, omogućava primaocima da kupe odbrambenu opremu američke proizvodnje, često u zavisnosti od njihovih specifičnih potreba.