Katastrofa u Grand Canyonu
0

Zbog odrona zemlje popustila brana

Sarajevo-x.com
Stotine ljudi evakuirane su iz duboke klisure Grand Canyona nakon što je jutros kišom uzrokovani odron zemlje uzrokovao pucanje brane. Nakon pucanje brane Redland helikopteri nacionalne garde u američkoj državi Arizona spašavaju stanovnike indijanskog rezervata Havasupai koji je smješten u podnožju kanjona.

Pucanje brane prestravilo je više od 400 stanovnika plemena iz sela Supai i ostalih posjetilaca popularnog američkog nacionalnog parka koji su kampirali u blizini brane.

Kako saznaje Reuters, za sada nema ozlijeđenih, a evakuirane osobe smještene su u skloništima Crvenog Krsta američke savezne države Arizone.

Supai, selo smješteno sjeverno od glavnog grada Phoenixa, 64 kilometra udaljeno od brane, teško je pristupačno, pa se do njega dolazi pješice.

U ekstremnim situacijama kao što je ova, do sela je moguće doći jedino sa helikopterom. Upravo zato je Supai i zanimljiva turistička atrakcija.

Turizam je osnovni izvor prihoda rezervata Havasupai osnovanog 1882. godine, a ove plemenske zajednice tu žive već vijekovima.

Također, Grand Canyon je jedna od vodećih američkih turističkih destinacija koja svake godine bilježi oko pet miliona posjetilaca.