Wiener Zeitung
4

Zbog odluka vlade gasi se štampano izdanje najstarijih svjetskih novina

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Novine koje su izvještavale čak o mladom Mocartu pretat će izdavati štampano izdanje nakon promjene medijskih zakona. Ova odluka je donesena uprkos protestima uposnenih i čitalaca.

Štampano izdanje austrijskog lista Wiener Zeitung, koje izlazi od 1703. godine, prestat će da postoji nakon odluke austrijskog parlamenta u četvrtak. Austrijski parlament je većinom glasova usvojio zakon kojim se sadašnja forma dnevnog lista ukida.

Publikacija je izvještavala o svemu, od mladog Mocarta do efikasne abdikacije posljednjeg habsburškog cara u svojoj 320-godišnjoj Historiji, tvrdeći da su najstarije sačuvane dnevne novine na svijetu, piše Deutsche Welle.

U vlasništvu austrijske vlade od 1857. godine list je služio kao službeni, s oglasima za državna radna mjesta i drugim službenim obavijestima koje se pojavljuju u novinama po zakonu. Ovo je postalo njegov glavni izvor prihoda i omogućilo listu da nastavi svoju novinarsku misiju izvještavanja.

Austrijski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji više neće zahtijevati od njega i drugih kompanija da objavljuju oglase u štampanom izdanju lista.

"Nije uloga republike da vodi i finansira dnevne novine", rekao je konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz 2021. godine kada su promjene prvi put objavljene.

Novi propisi o medijima također mijenjaju svrhu Wiener Zeitunga od dnevnih novina da postane "medij za obuku i dalje obrazovanje".

U članku objavljenom na dan glasanja pod naslovom "Kraj po zakonu", novine su navele da je ovaj novi opis nejasan mandat koji će oslabiti njegovu sposobnost da se bavi novinarstvom.

Osoblje i čitaoci organizovali su nekoliko protesta ispred Savezne skupštine u Beču u znak protesta zbog planiranog zatvaranja dnevnog štampanog izdanja.

Iako će se ubuduće proizvoditi internetsko i mjesečno štampano izdanje, zamjenik glavnog urednika lista Thomas Seifert rekao je da se odluka vlade odnosi na više od "digitalnog ili papirnog". On je svom kolegi u austrijskom dnevniku Die Presse rekao da je u pitanju "očuvanje duha Wiener Zeitunga".