Velike kazne
0

Zbog objave snimka napada drona ili napravljene štete Rusima prijeti zatvor

I. M.
Foto: Agencija "Moskva"
Foto: Agencija "Moskva"
Rusko Vijeće Federacije je predložilo da se zabrani širenje u medijima i internetu fotografija i snimaka mjesta granatiranja, napada dronova i raspoređivanje trupa, osim onih koje je dostavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Odgovarajući nacrt zakona izradila je grupa zastupnika iz Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnu izgradnju, rekao je za TASS šef komiteta Andrej Klišas.

Prema njegovim riječima, u uslovima rata sa Ukrajinom podaci koje objavljuju građani postaju izvor informacija za neprijatelja. Oružane snage Ukrajine koriste foto i video materijale za identifikaciju lokacije vojne opreme, oružja i municije, "kao i bilo koje potencijalne borbene mete".

"Na primjer, trenutak lansiranja balističke rakete, snimljen na video snimku, omogućava vam da odredite putanju leta, pa stoga, kada pogodi krajnju metu, matematičkim proračunom otkriva lokaciju lansera", objasnio je senator.

Prema pripremljenim izmjenama i dopunama zakona "O masovnim medijima" i "O informisanju, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija", objavljivanje takvih podataka će biti prepoznato kao nova vrsta "nelegalnih, opasnih informacija za društvo i državu". Ako se otkrije, Tužilaštvo će moći da se obrati Roskomnadzoru sa zahtjevom da blokira resurse koji distribuiraju ove podatke.

Odvojeno, senatori su pripremili amandmane o uvođenju novčanih kazni za takve prekršaje. Prema Klišasu, kazna za njih bit će slična onoj za "diskreditaciju" vojske. Predlaže se da se Zakon o upravnim prekršajima dopuni članom 20.35 i predvidi kazne za građane od 30 hiljada do 50 hiljada rubalja, za službenike od 100 hiljada do 200 hiljada rubalja, a za pravna lica od 300 hiljada do 500 hiljada rubalja.

Također, Krivični zakon će biti dopunjen članom 283.3, koji će se primjenjivati ​​u slučaju ponovljenog kršenja. Predviđena je novčana kazna od 100 hiljada do 300 hiljada rubalja, prinudni rad do tri godine, pritvor od 4-6 mjeseci i kazna zatvora do tri godine sa lišenjem prava za obavljanje određene funkcije ili za bavljenje određenim aktivnostima za isti period.

Ranije je ruski šef Krima Sergej Aksjonov pozvao na zabranu objavljivanja fotografija i video zapisa radova, kao i lokacije sistema protivvazdušne odbrane i drugih odbrambenih objekata na internetu.

"Vjerujem da su oni koji to rade (objavljuju fotografije op.a.) svjesni ili nesvjesni neprijateljski saučesnici, bez obzira na njihove motive. Bilo da se radi o želji za navijanjem, gluposti ili zlonamjernim ciljevima", rekao je.

Nakon toga, predstavnik Državnog vijeća Krima Vladimir Konstantinov predložio je uvođenje kazni za kršenje zabrane: do 30 hiljada rubalja za građane i do 300 hiljada rubalja za organizacije.

"Cijela količina informacija kojima se oni (Oružane snage Ukrajine op.a.) hrane uglavnom dolazi iz javne sfere. Samo treba da zatvorite analitičare koji će revidirati društvene mreže i tražiti one detalje pomoću kojih možete sabrati sve zagonetke onoga što se dešava", rekao je Konstantinov u eteru TV kanala Rossiya 24.

Treba podsjetiti da su snicmi i informacije o pojedinim napadima dronovima na Moskvu bili izbačeni iz informativnih programa državnih televizija te se više puta prikrile informacije o napadima u drugim gradovima.