{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog novog oblaka pepela zatvoren aerodrom u Rejkjaviku

S
23.4.2010. u 10:56
0
1
Zbog novog oblaka pepela zatvoren aerodrom u Rejkjaviku
0
Zbog novog oblaka pepela zatvoren aerodrom u Rejkjaviku
Foto: AP
Novi oblak vulkanskog pepela stigao do Skandinavije, pa je vazdušni prostor iznad dijelova Norveške, Švedske i Finske ponovo zatvoren.
Vlasti su saopštile da je novi oblak vulkanskog pepela, usljed snažnog vjetra, stigao do Skandinavije.

Međunarodni aerodrom u Rejkjaviku zatvoren je zbog oblaka pepela sa vulkana Ejafjol, javio je AFP, pozivajući se na Upravu islandskog aerodroma "Isavia".

"Aerodromi u Rejkjaviku i Keflaviku su zatvoreni do 12.00 sati, a možda i duže", izjavio je portparol "Isavia".

On je dodao da se ova zabrana se ne odnosi na aerodrome u južnom i zapadnom dijelu ostrva.

Oblak pepela sa vulkana Ejafjol kreće se ka istoku.

"Izgleda da će oblak stići do aerodroma u Keflaviku koji će, takođe, biti zatvoren", izjavio je Hjordis Gudmundsdottir, portparol Islanske uprave civilne avijacije.

Aktivnost islandskog vulkana Ejafjoel juče je neznatno pojačana, ali je visina oblaka manja od 3.000 metara, izjavili su stručnjaci.

"Generalno, postoji tendencija da se aktivnost postepeno pojačava. Ispod površine se dešava ključanje, ali to nije vidljivo kao ranije. To je zbog činjenice da se glečer oko kratera otopio", izjavila je juče Steinum Jakobsdotir geolog sa Univerziteta Islanda.

Nakon jednonedeljnog zastoja zbog erupcije islandskog vulkana Ejafjol aviosaobraćaj u Evropi se od juče odvija gotovo normalno, ali još traje polemika o šteti koju su pretpjele kompanije i putnici blokirani na aerodrmomima.

Evropska agencija za aviosaobraćaj - Evrokontrol saopštila je, da će u toku jučerašnjeg dana biti obavljeno od 28.000 do 29.000 letova, što predstavlja uobičajen broj za Evropu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: