Ekstremno hladno
101

Zbog niskih temperatura u dijelovima Amerike moguće promrzline na koži i za manje od minute boravka vani

S. Š.
Ulice Edmonta, Alberta (Foto: CTV News Edmonton)
Ulice Edmonta, Alberta (Foto: CTV News Edmonton)
Meteorolozi upozoravaju da će nalet hladnog arktičkog vazduha donijeti ekstremno niske temperature u dijelove Sjeverne Amerike i Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog hladnog arktičkog vazduha koji dolazi sa sjeverozapada je u provinciji Alberta u Kanadi na snazi upozorenje zbog ekstremne hladnoće. Meteorolozi javljaju da bi sutra temperatura mogla pasti i do -37 stepeni Celzijusa. To bi ujedno bio i najhladniji januarski dan u poslednjih 20 godina.

Međutim, tu hladni talas neće stati. U danima vikenda zbog jakih vjetrova temperature bi mogle pasti i do -50. U takvim uslovima, stručnjaci kažu da izložena koža može podleći promrzlinama za manje od jedne minute.

Hladni front bi se, također, od Stenovitih planina mogao uputiti prema američkim ravnicama, što će vjerovatno dovesti do novih rekorda po pitanju niske temperature. U Teksasu i na jugoistoku se očekuje "opasno hladno zahlađenje" koje će spustiti temperature ispod nule.

"Temperature" će biti brutalne u poređenju sa relativno blagim uslovima koji su na ovim područjima bili prisutni ranijih godina", navodi se u upozorenje meteorološke službe.

Inače, prognoze pokazuju da će i veći dio Sjedinjenih Američkih Država pogoditi hladno vrijeme te bi tako temperatura mogla pasti i do -23 stepena, a u Oklahomi do -17.

S druge strane, snježne oluje, susnježica i kiša padat će duž srednje zapadne i istočne obale, a meteorološke službe javljaju da bi to moglo uzrokovati i poremećaje u saobraćaju.

Ovaj hladni front je značajna promjena za dijelove zemlje koji su do sada iskusili veoma blagu zimu, sa znatno malim padavinama i iznadprosječnim temperaturama za ovo doba godine.

Istraživači klime tvrde da su ovakve zime posljedica globalnog zagrijavanja. Arktik se zagrijava četiri puta brže od ostatka planete, uzrokujući promjene u uobičajenim vremenskim obrazcima koji se nazivaju "polarni vrtlog", piše Guardian.