Javnost bijesna
33

Zbog nestašice maski medicinski radnici u mnogim zemljama prinuđeni nositi improviziranu zaštitnu opremu

S.H.P.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Fotografije medicinskih radnika koji rade s improviziranom sigurnosnom opremom izazvale su bijes javnosti koja komentariše kako medicinske sestre i ljekari u razvijenim zapadnim zemljama ne bi smjeli nositi vreće za smeće dok se bore protiv trenutno najsmrtonosnijeg virusa.

Fotografija medicinskih sestara u bolnici Mount Sinai u New Yorku, koje imrpoviziraju medicinsku opremu zbog sve veće nestašice, obišla je svijet. Medicinsko osoblje reklo je da je nedavna smrt jednog njihovog kolege od koronavirusa vjerovatno povezana sa činjenicom da im nedostaju osnovne medicinske potrepštine.

I zdravstveni sistem "Henry Ford" se čak i pohvalilo kako je njihovo medicinsko osoblje osmislilo kreativna rješenja za nedostatak zaštitnih maski za lice, koristeći materijale od dresa, elastične trake, čičak i filtrirane materijale za zrak.

[TWITTER]1243019205756071936[/TWITTER]

Nažalost, veliki je nedostatak maski za lice u većini zapadnih zemalja. U Francuskoj je jedan ljekar u znak protesta na posao došao potpuno nag. Ispod fotografije je istaknuo optužbu na račun francuskog predsjednika Emmanuela Macrona napisavši da od malih vojnika (medicinskog osoblja) ne traži da u boj idu bez oružja (maske, gel i košulje).

U Češkoj koja sada zahtijeva da svi stanovnici nose maske za lice dok su vani - medicinski radnici fotografirani su s modificiranim ronilačkim maskama dok su liječili pacijente od koronavirusa.

[TWITTER]1242718327824408577[/TWITTER]

Ova pojava je mnoge šokirala jer su mislili da je ovakvo nešto moguće samo u manje razvijenim dijelovima svijeta.

Veliki dio Evrope sada je u karantinu, a koronavirus i dalje se neumoljivo širi. Slučajevi širom svijeta nadmašili su brojku od 490.000, a smrtno je stradalo više od 22.000 ljudi.