Svijet
0

Zbog naleta tajfuna paralizovan Hong Kong

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Škole, brojne kompanije i ustanove, te javni gradski saobraćaj danas ne rade u Hong Kongu zbog nailaska tajfuna "Nesat", koji je na Filipinima usmrtio 35 osoba.

Meterološka služba sinoć je podigla upozorenje zbog nailaska tajfuna na osmi nivo na skali od 10, dok jak vjetar duva i obilna kiša pada u Hong Kongu.

Najmanje tri osobe su povrijeđene kada je jak vjetar srušio drveće.

Kada se proglasi osmi nivo upozorenja - berze, sudovi, vladine organizacije i škole se zatvaraju, a mnoge kompanije svojim radnicima preporučuju da ne dolaze na posao.

Tajfun "Nesat" jutros se nalazi oko 350 kilometara od Hong Konga, ali prema posljednjih prognozama ne bi trebalo da zahvati teritoriju grada, jer se kreće ka kineskom ostrvu Hajnan.

U Hong Kongu suspendovan je autobuski, željeznički i pomorski saobraćaj. Ulice su puste pošto su vlasti preporučile građanima da ostanu u svojim kućama.

Na Filipinima, dva dana nakon prolaska tajfuna "Nesat", jedan dio ostrva Luzon je ostao pod vodom, a 35 osoba je poginulo, dok se 45 vodi kao nestalo.
Benito Ramos, zvaničnik službe civilne zaštite, izjavio je da su mnogi ribari otišli u ribolov uprokos upozorenja meteoroloških službi.

"Spasilačke ekipe čamcima dostavljaju pomoć ugroženima. Voda se polako povlači", dodao je Ramos. 

Tajfun "Nesat" zahvatio je sjeveroistočnu obalu filipinskog ostrva Luzon, gdje živi više od polovine od 90 miliona Filipinaca.

Udari vjetra dostizali su brzinu do 170 kilometara na sat, zbog čega je došlo do prekida u snabdijevanju strujom.