Kina
0

Zbog mrlje zabranjeno korištenje vode iz Žute rijeke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stotinama hiljada Kineza poručeno je u ponedjeljak da ne koriste vodu iz Žute rijeke nakon što je iz naftovoda u gornjem toku rijeke iscurilo 100 tona dizel goriva u njenu pritoku.

Curenje predstavlja posljednju ekološku katastrofu u kineskim vodotokovima, za koje se smatra da su među najzagađenijima na svijetu.

Dizel je iscurio iz napuklog naftovoda u srijedu u rijeku Wei koja se uliva u Žutu rijeku, izvor vode za milione Kineza, prenosi AP.

Trima oblastima i industrijskoj zoni u zapadnoj pokrajini Shanxi naređeno je da zaustave svoje korištenje riječne vode, sudeći po obavijesti koju je objavila lokalna vlada. Te regije zajedno imaju oko 850.000 stanovnika.

Upozorenje je u suprotnosti s ranijim izvještajima da je zatrovana voda suzbijena nakon što su radnici iskopali kanale za preusmjeravanje njenog toka i koristili plutajuće brane i agense za učvrščivanje u pokušajima da zaustave širenje dizela.

"Relevantna ministarstva podsjećaju one koji žive duž rijeke da zarad vlastite sigurnosti ljudi i stoke trebaju prekinuti korištenje vode iz Žute rijeke za piće", navodi se u obavijesti vladinog ureda za odnose s javnošću u gradu Yunchengu.

Yuncheng je industrijski centar, 1.160 kilometara jugozapadno od kineske prijestonice, Pekinga.

U obavijesti se ne pominje koliko je mrlja duboko prodrla u rijeku, i samo se tvrdi da su testovi pokazali da bi curenje "moglo stvoriti posljedice po kvalitet vode Žute rijeke".

Druga po veličini kineska rijeka već je iskusila naglo pogoršanje kvaliteta svojih voda u posljednjim godinama dok su se ispuštanja otpadnih voda iz tvornica povećala a nivoi vode opadali zbog preusmjeravanja vodotoka u naglo rastućim gradovima.

Vlasnik naftovoda, Kineska nacionalna naftna kompanija (CNPC), saopćila je prošle sedmice da je začepila curenje iz naftovoda i da je uklonila "velike količine" zatrovane vode, mulja i pjeska.

Nije bilo nikakvih trenutnih vijesti o prekidu snabdijevanja iz naftovoda, ključne naftne veze prijestonica sjeverozapadne pokrajine Gansu i centralne pokrajine Henan. CNPC je najveći kineski proizvođač nafte i plina.

Kinesko ministarstvo zaštite okoliša nastojalo je zatvoriti tvornice koje zagađuju okoliš duž najvećih kineskih vodotokova, ali tvrdi kako su njegove ovlasti ograničene jer su lokalni biroi za zaštitu okoliša pod kontrolom lokalnih vlada.

U 2005. godini kancerogene hemikalije, uključujući benzen, izlile su se u rijeku Songhua, prisiljavajući sjeveroistočni grad Harbin da prekine vodosnabdijevanje za svojih 3,8 miliona stanovnika na pet dana. Incident je također narušio odnose s Rusijom, u koju je ušla zatrovana voda.