Svijet
51

Zbog marame na glavi žene u Austriji napadnuta bosanska porodica

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U austrijskom gradu Linzu napadnuta je porodica porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

"Napad u kojem je povrijeđena moja kći je očito ksenofobične prirode", kazao je Damir Saračević u razgovoru za Kurier.

Njegova kćerka je zbog lakših tjelesnih povreda prevezena u bolnicu.

Saračević je sa suprugom i svoje četvero djece u subotu izašao na večeru. Kad su krenuli kući, dva mladića su ih počela napadati.

Damir Saračević je za medije ispričao kako smatra da je uzrok napada bila njegova supruga koja je, prema islamskim običajima, nosila maramu na glavi.

"Pokušao sam ih ignorisati, ali nisu prestajali. Počeli su me gurati i vrijeđati, a jedan od njih je postao izuzetno agresivan u trenutku kad sam u negativnom kontekstu spomenuo naciste", ispričao je Saračević.

Naveo je kako je u tom trenutku mladić prema njima bacio konzervu piva od pola litre, koja je pogodila njegovu kćerku u koljeno.

"Nastao je haos, a jedan od njih je u tom trenutku pobjegao. Drugog smo uspjeli zadržati dok nije došla policija. Djeca su plakala, a sin je rekao kako više nikad ne želi ići u grad", ispričao je Saračević, koji je inače koordinator za područje Balkana organizacije Volkshilfe i poznat je po svojim interkulturalnim angažmanima.

Plaši ga, kako navodi, da bi se ovakvi incidenti mogli povećati.

"Boli me to što neko može biti napadnut samo zbog svoje vjere ili nacionalne pripadnosti", kazao je Saračević za Kurier.