|

Zbog krađe nafte rafinerija Pemex otpustila 45 radnika

Zbog krađe nafte rafinerija Pemex otpustila 45 radnika
0
F
FENA
6.1.2011. u 13:53
1
komentara
0

dijeljenja
Zbog krađe nafte rafinerija Pemex otpustila 45 radnika Foto: Reuters
Četrdeset pet radnika meksičke državne naftne firme Pemex dobilo je otkaz zbog krađe nafte tokom eksplozije u decembru u kojoj je poginulo 29 osoba, izvijestio je direktor firme.
"Nakon istrage otkaz je dobilo 45 radnika koji se sumnjiče za sudjelovanje u krađi nafte", rekao je direktor Pemexove rafinerije Miguel Tame u San Martin Texmelucanu, gdje se 19. decembra dogodila eksplozija. Čelnik je odbacio mogućnost da je eksploziju uzrokovalo loše stanje naftovoda na kojem je 2006. izvršen remont, a u iduće dvije godine i servis.

Eksplozija je uzrokovala izlijevanje nafte na ulice i veliki požar u San Martin Texmelucanu, gradu s 135.000 stanovnika u državi Puebli, stotinjak kilometara od Mexico Cityja.

Grad je u satima nakon eksplozije izgledao apokaliptično. Na desetine kuća i automobila potpuno su izgorjeli, a ulice su bile prekrivene debelim slojem nafte.

Kako navode vlasti, krađa goriva iz Pemexovih naftovoda sve je češća zadnjih godina. Godišnji gubici zbog krađe procjenjuju se na najmanje 10 milijardi pesa (800 miliona dolara).
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...