U 13 zemalja
11

Zbog koronavirusa 290 miliona djece ne ide u školu

SRNA
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
U 13 zemalja zatvorene su škole zbog koronavirusa, pa je 290 miliona djece ostalo kod kuća, navodi UNESCO.

U Italiji, evropskoj zemlji koja je najteže pogođena virusom, zatvoreno je oko 58.000 osnovnih i srednjih škola i univerziteta.

To se nije desilo još od kraja Drugog svjetskog rata i bombardovanja saveznika.

Rusija, koja do sada nije snažno pogođena /sedam slučajeva/ otkazala je veliki ekonomski forum predviđen za početak juna u Sankt Peterburgu.

Evropski parlament premjestio je plenarnu sjednicu iz Strasbourga u Brisel zbog nastavka širenja epidemije u Francuskoj, gdje je zabilježeno više od 400 slučajeva zaraze i sedam smrtnih slučajeva.

U Parizu su zaraženi jedan zastupnik i jedan zaposleni u Nacionalnoj skupštini, prenose agencije.

Isti izvor navodi da su zabranjene turističke posjete Zapadnoj obali, a Bazilika Isusova rođenja u Vatikanu je zatvorena. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, nakon izvještaja o slučajevima zaraze novim virusom, proglasio je vanredno stanje u trajanju od 30 dana.

Izrael je zabranio pristup svojoj teritoriji za građane više evropskih zemalja, a Lufthansa je odlučila da obustavi letove prema toj zemlji od 8. marta.

U Kini drastično pada broj oboljelih. Danas je kontinentalna Kina prijavila 30 novih smrtnih slučajeva, što je najniže u posljednje vrijeme. Od toga, 29 ljudi umrlo je u provinciji Hubei.

Južna Koreja bilježi 6.284 zaraženih i 42 smrtna slučaja, pa je Japan donio odluku da u karantin stavi sve južnokorejske posjetioce na dvije sedmice.

Švicarska i Velika Britanija prijavile su prve smrtne slučajeva.

Mađarska je u petak potvrdila četvrti slučaj zaraze virusom korona, Slovenija šest, a u Srbiji je zabilježen jedan slučaj.