Klimatske promjene
15

Zbog izlaska SAD-a iz Pariskog sporazuma, Musk i Iger više ne savjetuju Trumpa

Klix.ba
Elon Musk (Foto: EPA)
Elon Musk (Foto: EPA)
Osnivač kompanija SpaceX i Tesla Elon Musk napušta savjetodavno tijelo Bijele kuće nakon odluke Donalda Trumpa da će se SAD povući iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Musk je svoju odluku podijelio na Twitteru odmah nakon što je Donald Trump zvanično objavio svoju odluku.

"Klimatske promjene su stvarne. Napuštanje Pariza nije dobro za Ameriku ili svijet", napisao je Musk na Twitteru.

Musk je član Trumpovog Foruma za strategiju i politike, kao i Trumpovog vijeća za radna mjesta u proizvodnji. Inače, prije preuzimanja funkcije savjetnika, Musk je bio žestok kritičar Trumpove politike. On je rekao kako je prihvatio poziciju u vijeću kako bi omogućio korištenje održive energije. Već u srijedu je rekao kako je uradio sve što je mogao da uvjeri Trumpa da ne napušta Pariski klimatski sporazum i zaprijetio da će napustiti savjetodavno vijeće ako se Trump povuče.

Samo nekoliko sati nakon Muskove odluke, iz savjetodavnog tijela Bijele kuće povukao se i izvršni direktor kompanije Walt Disney Robert Iger.

"Zaštita naše planete i poticanje ekonomskog rasta ključni su za našu budućnost. Ne slažem se s odlukom o povlačenju SAD-a iz Pariskog klimatskog sporazuma i stoga sam podnio ostavku na mjesto u predsjednikovom vijeću", napisao je Iger.