Dio i obuke Ukrajinaca
22

Zbog istrage kontraobavještajne službe smijenjen poljski general komandant Evropskog korpusa

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo nacionalne odbrane Poljske objavilo je da je general Jarosław Gromadziński smijenjen s mjesta komandanta Eurocorpsa (Evropski korpus). Postupak u njegovom slučaju pokrenula je Vojna kontraobavještajna služba (SKW).

Prema Ministarstvu nacionalne odbrane, postupak SKW-a odnosi se na "potvrdu o ličnoj sigurnosti general-pukovnika Jarosława Gromadzińskog u vezi s dobivanjem novih informacija o oficiru".

Certifikat o ličnoj sigurnosti stječe osoba koja ispunjava zakonom propisane uvjete za osiguranje zaštite klasificiranih podataka od neovlaštenog otkrivanja.

General Jarosław Gromadziński smijenjen je s mjesta zapovjednika Eurocorpsa i naređen mu je hitan povratak u zemlju.

"Novi komandant Eurocorpsa bit će general-pukovnik Piotr Błazeusz, trenutni prvi zamjenik načelnika Glavnog štaba poljske vojske", rekao je Janusz Sejmej, glasnogovornik Ministarstva odbrane.

Kada piše o pravnoj osnovi odluke u vezi s generalom Gromadzińskim, glasnogovornik Ministarstva narodne odbrane poziva se na Zakon o odbrani domovine. Citira dio u kojem stoji da profesionalni vojnik može biti razriješen dužnosti u slučaju pokretanja inspekcijskog postupka iz odredaba Zakona od 5. augusta 2010. o zaštiti tajnih podataka.

Eurocorps, na čelu s generalom Gromadzińskim, multinacionalna je komanda za brzo djelovanje sa sjedištem u Strasbourgu. Snage dodijeljene multinacionalnom zapovjedništvu mogu se koristiti u operacijama pod okriljem Evropske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, uključujući humanitarne i spasilačke misije te misije obnove i održavanja mira.

Prije preuzimanja položaja zapovjednika Eurocorpsa u junu prošle godine. General-pukovnik Jarosław Gromadziński bio je savjetnik-koordinator načelnika Glavnog štaba poljske vojske. Prethodno je bio prvi komandant 18. mehanizovane divizije, formirane 2018. godine.

Posljednjih mjeseci general Gromadziński također je služio u Međunarodnom timu za pomoć Ukrajini u Wiesbadenu, Njemačka. Zajedno s američkom vojskom bio je odgovoran za obuku ukrajinskih vojnika.