Michael Spindelegger
0

"Zbog Islanda se ne smiju zapostaviti druge zemlje"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger zauzeo se u ponedjeljak na margini sastanka Vijeća ministara EU za to da se zbog ulaska Islanda u EU ne zanemari ulazak Hrvatske i drugih zemalja u regiji u EU, javlja austrijska novinska agencija APA.

"Članstvo u EFTA-i Islandu je dobra osnova za ulazak u EU, ali toj zemlji ne bi smjela odmah biti otvorena sva vrata, a istodobno zapostavljene zemlje zapadnog Balkana", rekao je Spindelegger koji se zauzeo da i Albanija ostane na putu prema EU.

Spindelegger i njegov italijanski kolega Franco Frattini prošle su sedmice također podržali što brži prijam Hrvatske u Evropsku uniju te su se zauzeli za pokretanje procesa tokom kojeg bi zemljama zapadnog Balkana bila učvršćena evropska perspektiva.

Uoči prvog sastanka Vijeća ministara pod predsjednajem Švedske, predsjedatelj tog tijela švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je kako postoje "dobri izgledi" da Island uskoro bude primljen u EU.

"Za Island, doduše, nema "trake za preticanje" prema Bruxellesu, ali je put koji treba prevaliti kraći", rekao je Bildt, podsjetivši da je Island već dio zajedničkog tržišta i schengenskog prostora.