Indija
0

Zbog gripe H1N1 u Mumbaiju se zatvaraju škole i kina

FENA
Zbog sve većeg broja oboljelih od svinjske gripe u Mumbaiju, indijskom finansijskom središtu, uskoro će se zatvoriti škole i kina. Kako prenose strane agencije, time će se ujedno ignorirati savjet vlade da obrazovne institucije ostanu otvorene.

Škole će se, za početak, od četvrtka zatvoriti na sedam dana, dok će trgovački centri i kina svoja vrata zatvoriti na tri dana. Novost je da je i privatnim bolnicama dozvoljeno liječenje oboljelih od svinjske gripe, budući da broj oboljelih raste pa je mjesta sve manje u državnim bolnicama.

Broj umrlih od H1N1 virusa popeo se u toj zemlji na 14 od 3. augusta, kada je ministar zdravstva Ghulam Nabi Azad izvijestio o prvom smrtnom slučaju u Puneu. Sedam dana kasnije, 10. augusta, upozorio je vladu da se suzdrži od zatvaranja škola i poticanja zaraženih na izbjegavanje javnih mjesta.

Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca školske dobi najrizičnija ja grupa za obolijevanje od svinjske gripe. To potvrđuje i podatak da je najviše zaraženih u dobi od 12 do 17 godina u Kanadi, Čileu, Japanu, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Svinjska gripa prvo se pojavila u aprilu u Meksiku, odakle se proširila svijetom. Njome je zaraženo više od 160.000 osoba u svijetu, od kojih je oko hiljadu umrlo. Prema predviđanjima WHO-a, virusom bi se moglo zaraziti oko dvije milijarde ljudi, odnosno oko 30 posto ukupne svjetske populacije.