Običan radni dan
15

Zbog čega se Prvi maj ne obilježava kao praznik u Nizozemskoj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U mnogim zemljama širom svijeta, radnici , studenti i djeca početkom maja dobivaju slobodne dane na poslovima, školama i fakultetima kako bi proslavili Praznik rada, ali ne i u Nizozemskoj.

Dok neke zemlje slave vlastitu verziju Praznika rada na drugi datum, u većini zemalja - uključujući velik dio Evrope, Afrike i Azije te cijelu Južnu Ameriku, Praznik rada slavi se 1. maja. Neke zemlje, poput Velike Britanije obilježavaju taj dan prvog ponedjeljka u maju.

Prvi maj možda je državni praznik u većini zemalja, ali u Nizozemskoj to nije slučaj. Zemlja doista priznaje De Dag van de Arbeida (Dan rada), a Katolička crkva slavi blagdan svetog Josipa 1. maja, no djeca i dalje moraju ići u školu, a od onih koji imaju posao očekuje se da rade.

Prema Nizozemskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zašto nizozemska vlada ne priznaje 1. maja kao praznik je taj što je, historijski, Nizozemska slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. aprila. Sindikat također napominje da bitke između nizozemskih sindikata i vlade su bile "manje nasilne" nego u zemljama kao što su Francuska i Španije, što znači da je dan izgubio nešto od svog značaja u Nizozemskoj.

Sindikati u Nizozemskoj nastoje 1. maj uvrstiti kao slobodan dan u kolektivne ugovore za svoje članove. Političke stranke kao što su Socijalistička partija (SP) i Laburistička stranka (PvdA) također pokušavaju uvrstiti ovaj praznik u kalendar neradnih dana.

Nizozemska možda nema državni praznik 1. maja, ali zemlja ima nekoliko drugih značajnih dana koje slavi u mjesecu maju. Prvi od njih je Dan oslobođenja ( Bevrijdingsdag ) 5. maja, koji je državni praznik svakih pet godina.

Ostali praznici koji redovito padaju u maju su Dan Uzašašća (Hemelvaart) i Duhovski ponedjeljak (Tweede Pinksterdag), a oba nude zagarantovani slobodan dan s posla ili škole.