Putinova želja
75

Zbog čega Rusi ne uspijevaju da osvoje Bahmut uprkos velikim naporima

B.H.
War Mapper (Foto: Ilustracija)
War Mapper (Foto: Ilustracija)
Ruski napadi na grad Bahmut propadaju uprkos pribjegavanju skupoj taktici iz Prvog svjetskog rata, objavila je britanska vojna obavještajna služba. Grad je u središtu ruskog napada od augusta, a poprište je nekih od najkrvavijih bitaka od početka rata.

Britanska vojna obavještajna služba je saopćila da je Rusija nastavila s "čestim napadima malih razmjera", ali da je "malo teritorija promijenilo vlasnika". Smatra se da su svi dobici došli uz vrlo visoku cijenu.

Odbrambeni analitičari procjenjuju da je Bahmut, koji daje malo strateške prednosti , postao simbolična meta Vladimira Putina, ruskog predsjednika, koji očajnički želi završiti godinu pobjedom.

To je područje posljednjih sedmica bilo poprište žestokih borbi, a za paravojnu grupu Wagner se smatra da predvodi ruske napade. Grupu predvodi biznismen Jevgenij Prigožin, poznat kao "Putinov kuhar". Smatra se da pokušava pretvoriti uspjeh na bojnom polju u Ukrajini i Africi u političku moć.

Neuspjeh u zauzimanju Bakhmuta smatra se udarcem za Prigožinove političke ambicije i neugodnošću za ruskog čelnika. Čini se da napetosti između ruske vojske i plaćeničke skupine rastu zbog nedostatka napretka.

U javnoj kritici bez presedana, dva pripadnika Wagnera nanišanila su najviše osoblje ruske vojske jer nisu opskrbili artiljerijske posade s dovoljno streljiva, rekavši da je plaćenička skupina "vodi sve borbe" u Bakhmutu.

Jedan od vojnika optužio je generala Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera ruske vojske, da je namjerno ometao isporuku novih granata "kako bi naši momci poginuli". Dodali su da ruski napadi na Bahmut nisu postigli ništa te da su diverzantske grupe sasječene na komade.

Ukrajina je u međuvremenu saopćila da je zaustavila napade Rusije. Anna Malyar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, rekla je na televizijskom brifingu da je Rusija okupila "najveću koncentraciju sile" kako bi podržala napad na Bakhmut .

"Naši borci nanose velike gubitke neprijatelju i on ne može dalje napredovati", dodala je Malyar.

Uprkos stalnim neuspjesima na bojnom polju, ruski ministar vanjskih poslova je upozorio Ukrajinu da se mora demilitarizirati, rekavši da će "ruska vojska riješiti problem" ako to ne učini.

U odgovoru, Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, tweetao je da se "Rusija mora suočiti sa stvarnošću".

"Neće pomoći ni potpuna mobilizacija, ni panična potraga za streljivom, ni tajni ugovori s Iranom, ni prijetnje Lavrova. Ukrajina će demilitarizirati Rusiju do kraja, istisnuti okupatore sa svih okupiranih teritorija. Tiho čekati finale", poručio je Podolyak.