Svijet
0

Zbog Čečena Rusija napustila konferenciju OSCE-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je u petak napustila konferenciju Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), u znak protesta protiv učešća u debati jedne pročečenske nevladine organizacije, saopćili su učesnici konferencije.

Ruska delegacija na godišnjoj konferenciji OSCE-a o ljudskim pravima, koja se održava od ponedjeljka u Varšavi, upozorila je ranije da "će poduzeti mjere" ako se glasnogovornici prijateljske rusko-čečenske asocijacije dozvoli da govori.

Prema Moskvi, ova nevladina organizacija je glasnogovornik čečenskih separatista, južni region Rusije u kojemu je oko 100.000 civila i 10.000 ruskih vojnika ubijeno od 1994.

Ruske vlasti su zabranile ovu organizaciju prošle godine, ali je ona nastavila svoje aktivnosti iz Finske i tvrdi da je meta udara iz Moskve zbog njenih napora da se prikaže kršenje ljudskih prava u Čečeniji.

Asocijacija je već izazvala sukob tokom susreta OSCE-a posvećenog žrtvama terorizma prije dvije sedmice u Beču.

OSCE danas okuplja 56 zemalja, među kojima evropske zemlje, SAD i Kanadu, kao i Rusiju i šest bivših sovjetskih republika.

Ovogodišnji susret održava se u Varšavi, gdje se nalazi sjedište njenog ureda za demokratske institucije i ljudska prava.