Iz II svjetskog rata
7

Zbog aviobombe u Hanoveru evakuirano čak 50.000 ljudi

FENA
Blizu 50.000 stanovnika Hanovera evakuirano je u operaciji uklanjanja pet zaostalih bombi iz Drugog svjetskog rata, javlja BBC.

Riječ je o drugoj najvećoj evakuaciji u Njemačkoj zbog ove opasnosti, a naređena je evakuacija blizu desetine cijele populacije ovog grada. Bit će privremeno napušteno i sedam staračkih domova, klinika i fabrika automobilskih guma.

Zvaničnici se nadaju da će se svi bezbijedno moći vratiti večeras. Očekuju se i zastoji u željezničkom prometu zbog procedura deaktivacije velikih bombu.

Naređeno je svima da isključe električne aparate i zatvore ventile za plin. U međuvremenu grad je, u sigurnom području, organizirao poseban program za one koji su morali napustiti domove, a koji uključuje posjete muzejima projekcije filmova, sportske događaje, a u namjeri da im se olakša nekoliko sati evakuacije. Podijeljeno je nekoliko desetina toplih obroka.

Eksperti za deaktivaciju zaostalih bombi su sumnjali na čak 13 objekata, ali se potvrdilo da je riječ o pet bombi u pronađenih u okviru jednog gradilišta.

Historija bilježi da je 9. oktoba 1943. godine u savezničkim napadima na Hanover bačeno čak 216.000 avio-bombi. Najveća evakuacija je do sada zabilježena u Augsburgu prošle godine, a obuhvatila je 54.000 osoba.