Svijet
0

Zbivanja na Wall Streetu izazvala lančanu reakciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbivanja na njujorškoj burzi, gdje je ukupna vrijednost dionica najniža u posljednjih pet godina, izazivaju lančanu reakciju.

Dramatični pad vrijednosti dionica na Wall Streetu uzrokovan je saopćenjem Centralne banke da će američko gospodarstvo i dalje slabiti, a da će nezaposlenost rasti.

Drugi uzrok je loša slika američke autoindustrije koja je u teškoj krizi, kojoj nimalo nisu pomogli direktori General Motorsa, Chryslera i Forda, tokom svjedočenja u Kongresu gdje su došli tražiti 25 milijardi dolara za spas svojih korporacija.

Direktori General Motorsa, Chryslera i Forda u Washington su iz Detorita došli s tri odvojena i privatna zrakoplova, iako na relaciji Detroit – Washington dnevno ima 25 avionskih linija.

Direktor General Motorsa Rick Wagoner je, naprimjer, doputovao privatnim zrakoplovom, što košta oko 25 hiljada dolara i koji je potrošio ogromnu količinu goriva, da bi se zatim do Kongresa dovezao u novom hibridnom vozilu GM-a, želeći poručiti kako se brine za ekologiju i potrošnju goriva.

U Kongresu je sva tri direktora dočekalo pitanje bi li radili za jedan dolar godišnje plaće. Direktor GM-a, koji je prošle godine zaradio 15 miliona i 700 hiljada dolara, odgovorio je da nema stav po tom pitanju.

Direktor Forda Alan Mulally, koji je lani zaradio 21 milion i 700 hiljada dolara, odgovorio je da je on "zadovoljan sadašnjim stanjem", a jedino je direktor Chryslera Robert Nardelli rekao da bi radio za godišnju plaću od jednog dolara!