SAD
0

Zazi odbacio optužbe za terorizam

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki doseljenik iz Afganistana Najibullah Zazi, nastanjen u Denveru u Coloradu, u utorak se pred sudom u New Yorku izjasnio da nije kriv po optužbama za učestvovanje u terorističkoj uroti Al-Qaide, po kojoj je trebao izvesti bombaški napad u New Yorku na nedavnu godišnjicu napada na WTC 11. septembra 2001.

Zazi (24), koji je živio u New Yorku 10 godina prije nego se u januaru preselio u Denver, gdje je vozio taksi i autobus u zračnoj luci, uhapšen je 20. septembra pod optužbom da je lagao vlastima u istrazi za terorizam.

Četiri dana poslije pred sudom u Brooklynu podignuta je optužnica sa samo jednom tačkom: za učestvovanje u terorističkoj uroti.

Savezne su vlasti utvrdile da je Zazi 2008. četiri mjeseca boravio u Pakistanu, gdje je pohađao vježbu za baratanje oružjem i eksplozivima, da je kupio materijal za izradu bombe te da je doputovao u New York 9. septembra.

U petak je iz Denvera prebačen u New York pošto mu je sudac u Coloradu odredio pritvor bez prava na puštanje uz jamčevinu, odbacio optužbe za lažni iskaz te naložio da se njegov predmet prebaci pred sud u Brooklyn, gdje je suočen s optužbom koja prijeti kaznom doživotnog zatvora, prenijela je Hina.

Mršav čovjek, izdužena lica uokvirena bradom, Zazi se pojavio pred okružnim sucem Raymondom Deariem u plavoj zatvoreničkoj odori s lisicama na rukama, prenijela je Hina.

Njegov advokat Michael Dowling izjasnio se umjesto njega da odbacuje krivnju.

Državni tužilac Jeffrey Knox izjavio je u utorak da će protiv Zazija biti iskorišteni dokazi prikupljeni po zakonu o inostranom obavještajnom nadzoru.

Dowling kazao je izvan sudnice da će optužba morati predstaviti jednog od Zazijevih saradnika kako bi dokazala njegovu krivnju po optužnici, što se za sada nije dogodilo. U sudskim spisima se navodi da je Zazi imao tri saradnika.

Savezni policijski zvaničnici opisali su urotu kao jednu od najozbiljijih prijetnja Al-Qaide na američkom tlu zadnjih godina.

U obrazloženju odluke o pritvoru navodi se da je Zazi u trgovinama za frizersku opremu kupio hemikalije za izradu eksploziva te da je 6. i 7. septembra u kuhinji hotelskog apartmana u Denveru izrađivao eksploziv "triacetone triperoxide ili TATP".

Nakon toga se vozilom rent-a-cara odvezao u New York uoči godišnjice napada 11. septembra.

Savezne vlasti su navele da nisu utvrdile ni metu ni vrijeme njegova napada.

Nakon Zazijeva dolaska u Queens, u predgrađe New Yorka, policija i FBI su izveli nekoliko racija u stanovima njegovih navodnih suradnika.

Prema navodima njujorških medija, Obavještajni odjel Policijske uprave New Yorka (NYPD) koristio se podacima muslimanskog imama iz Queensa, svoga doušnika za praćenje Zazija, ali je bio prisiljen prekinuti praćenje i početi akciju kad je imam upozorio Zazija.

Tako je propala mogućnost da se nastavi praćenje Zazija i njegovih saradnika te da se više dozna o njihovu kretanju, planovima i pomagačima.