Svijet
0

Zawahiri pozvao Pakistance da se bore protiv Musharrafa

FENA
Drugi čovjek Al-Qaide Ayman al-Zawahiri pozvao je pakistansku vojsku i građane da se bore protiv režima predsjednika Perveza Musharrafa.

"Pozivam pakistanski narod da radi na tome da skine ovog izdajicu sa vlasti, i pozivam svakog policajca i vojnika u Pakistanu da odbije naređenje da ubija muslimane u Pakistanu i Afganistanu", kazao je on na snimku objavljenom na islamističkoj web stranici, javlja AFP u subotu.

U trećoj poruci koja dolazi iz ove organizacije u jednoj sedmici Zawahiri je kazao da je "Musharraf spreman da pobjegne u inostranstvo, gdje ima bankovne račune, kada izbije revolucija".

Kako se navodi na snimku "poruka narodu Pakistana" snimljena je nakon treće godišnjice pada režima Saddama Husseina, koji je zbačen sa vlasti 9. aprila 2003. godine.

Poruka je uslijedila nakon audio snimka koji je prošle nedjelje emitovala Al-Jazeera, u kojem šef Al-Qaide Osama bin Laden poziva muslimanske borce da idu u Sudan da se bore protiv "krstaških lopova", i njegove osude međunarodne izolacije Hamasom predvođene palestinske vlade.

Dva dana kasnije vođa Al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi, čija je glava ucijenjena na 25 miliona dolara, pokazao je prezir prema Washingtonu i novim iračkim vođama, u svom prvom prijavljenom javnom pojavljivanju od kada je postao jedan od najtraženijih svjetskih militanata.