Desna ruka Bin Ladena
0

Zawahiri ismijao Obamu i pozvao na džihad

FENA
Foto: AFP/SITE/File
Foto: AFP/SITE/File
Ayman al-Zawahiri, druga ličnost u hijerarhiji al-Qaide, ismijao je u utorak izjave Baracka Obame vezano uz zabrinutost zbog civilnih gubitaka u izraelskoj ofanzivi u Gazi, te pozvao muslimane na džihad i okončanje "neprijateljske agresije".

Ovaj zvučni zapis desne ruke Osame bin Ladena, drugi u mjesec dana, objavio je američki centar za praćenje islamističkih internetskih stranica.

Na snimku se vide slike mrtve djece u izraelskoj ofanzivi u Gazi, kao i fotografije saudijskog kralja Abdullaha, egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja, izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

U svom govoru nazvanom "Žrtve Gaze i saučesnici", Zavahiri reagira ciničnim osmijehom na riječi predsjednika Obame, koji izražava zabrinutost zbog civilnih gubitaka u izraelskoj ofanzivi, u kojoj je ubijeno preko 1.330 Palestinaca, od čega skoro polovina civila.

"Primili smo vašu duboku zabrinutost, praćenu hiljadama raketa i metaka, tonama bijelog fosfora, pomiješenog s krvlju, dijelovima tijela i suzama muslimana u Gazi", kazao je al-Zawahiri, dodajući kako Obamina duboka zabrinutost nije dugo trajala, jer u inauguracijskom govoru nije ni spomenuo Gazu.

Zavahiri je poručio da "križarsko-cionistička" kampanja, u kojoj su po njemu "zapadne i arapske države te Izrael", neće biti slomljena sve dok ne pretrpi ljudske i materijalne gubitke.

"Pozivam muslimane na džihad da se zaustavi neprijateljska agresija. Pozivam muslimane da ustanu, masovno ili individualno, da sruše arapske režime i obračunaju se s neprijateljem. Ulične demonstracije nisu dovoljne da se obračunamo s tenkovima i neprijateljskim avionima", dodao je on.