Svijet
0

Završnica pregovora o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sastankom posredničke trojke kontakt grupe i delegacija Beograda i Prištine u Badenu, a potom i odvojenim konferencijama za novinare - u srijedu se završava posljednja runda pregovora o statusu Kosova pod mandatom Wolfganga Ischingera, Franka Wiesnera i Aleksandar Bocan-Harčenka.

Formalni kraj pregovora predstavljat će jednosatni zajednički sastanak, poslije razgovora iza dobro zatvorenih vrata.

Na završnom sastanku će posrednička trojka predstaviti pregovaračima nacrt svog završnog izvještaja koji će 10. decembra predati generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu - poslije još jedne posjete Beogradu i Prištini najavljene za treći decembar.

I poslije tri dana pregovora u banji nadomak Beča, dvije strane su na istim - dijametralno suprotnim - pozicijama sa kojima su i stigle u Austriju. To su u odvojenim izjavama novinarima potvrdili lideri oba pregovaračka tima. Istovremeno, svjetski mediji pokazuju sve veće interesiranje za korake koje Srbija planira da preduzme ako Priština jednostrano proglasi nezavisnost.

Iznenađenja nije bilo, ocjenjuju izvještači iz Badena: dvije strane, ni uz pomoć posredničke "trojke" Kontakt grupe, nisu pronašle zajednički stav, javio je BBC.

Priština insistira na nezavisnosti i odbija prijedlog Srbije o suštinskoj autonomiji, tvrdeći da su pregovori "manje-više završeni".

Beograd, s druge strane, uz podršku Rusije, traži nastavak pregovora.

U utorak popodne posrednička trojka se odvojeno sastala s pregovaračkim timovima.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je ponovio da je međunarodno pravo na strani delegacije Beograda i ocijenio da delegacija Prištine traži rješenje "izvan međunarodnog prava" i uz to podrazumijeva da se "kršenjem međunarodnog prava može doći do stabilnog i održivog rešenja".

On je ponovio i da je za Srbiju prihvatljivo samo rješenje koje bude postignuto u VS UN.

"Pravi epilog ovih razgovora može biti samo tamo gdje su razgovori i započeli - u Viječu sigurnosti", istakao je premijer Koštunica u Badenu.

Pregovarački tim Prištine je više puta ponovio da će pregovori o statusu Kosova, poslije skoro dvije godine, za njegove članove biti završeni desetog decembra i da tada počinje proces stvaranja države Kosovo.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je tako rekao da je "za Kosovo, nezavisnost vizija i perspektiva građana Kosova", dodavši da većinsko stanovništvo u pokrajini "neće biti talac onih koji se protive nezavisnosti".

Predsednik Sejdiu je objasnio i da će posljednju riječ o nezavisnosti imati Skupština Kosova, i ponovio da će to biti urađeno "uz saradnju sa međunarodnom zajednicom, prije svega sa SAD i EU".

Pobjednik na nedavnim kosovskim izborima, Hašim Tači je poručio da strahu od novog nasilja na Kosovu nema mjesta bez obzira na to kada će biti proglašena nezavisnost pokrajine od Srbije.

Delegacija kosovskih Albanaca odbila je i na pregovorima u Badenu prijedlog o budućem statusu Kosova koji je iznio Boris Tadić.

Tadić je Prištini ponudio nadležnost i simbole koji su obično rezervirani za suverene države, ali bez stolice u Ujedinjenim nacijama, Vijeću Evrope i OSCE-u, koje bi, prema njegovom prijedlogu, zadržala Srbija.

Srbija bi također zadržala nadležnost na Kosovu nad vanjskom politikom, odbranom, kontrolom granica i zaštitom srpskog naslijeđa, rekao je Tadić.

"Srbija traži da na Kosovu ne bude vojske, ali prihvata Žandarmeriju, koja će osiguravati red i zakon na Kosovu", rekao je Tadić.

Prema prijedlogu koji je iznio, Beograd i Priština bi postigli sporazume o zaštiti etničkih zajednica, posebno kada je riječ o Srbima i o njihovom odnosu sa institucijama u Beogradu.

"Kosovo bi imalo trgovinska i kulturna predstavništva u inostranstvu, zastavu, grb i nacionalne timove, onako kako bi ih prihvatile međunarodne sportske federacije", rekao je Tadić.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić kaže da je delegacija Beograda na proširila prijedlog Prištini za suštinsku autonomiju, ali da to nije naišlo na razumijevanje predstavnika kosovskih Albanaca.

"Oni ne žele da pregovaraju o statusu, a mi smo upozorili da će svi koji se opredijele za unilateralne odluke snositi odgovornost za ono što slijedi, za moguću fundamentalnu destabilizaciju zapadnog Balkana i možda nekih drugih regija u svijetu", rekao je Jeremić.

Najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Hašim Tači je ocijenio da je "veoma teško" postići kompromis o Kosovu.

On je odbacio mogućnost nastavka pregovora poslije 10. decembra:

"Poslije toga ćemo o daljnjim koracima odlučiti s Bruxellesom i SAD-om", rekao je Tači.

"Dvije strane mogu da pregovaraju još sto godina, i da ne postignu kompromis. Kosovo će biti država", dodao je Tači.

Wolfgang Ischinger je rekao da mandat trojke ističe 10. decembra "i nije na njenim članovima da špekuliraju šta će biti bolje".

Razgovori će biti završeni u srijedu prije podne, poslije čega će učesnici održati konferenciju za štampu.