{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeni razgovori između Irana i eksperata IAEA-e

F
FENA
13.12.2007. u 10:25
0
0
Završeni razgovori između Irana i eksperata IAEA-e
0
Završeni razgovori između Irana i eksperata IAEA-e
Foto: AFP
Iranski dužnosnici i eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završili su u srijedu navečer trodnevne razgovore vezano za izvor kontaminacije obogaćenog urana u prostorijama Univerziteta u Teheranu, izvještava agencija Mehr.
Iranski nuklearni zvaničnici i eksperti IAEA-e vodili su šest rundi razgovora vezano za čestice obogaćenog urana otkrivene na opremi Tehničkog fakulteta.

Nikakva informacija s ovih razgovora nije procurila u javnost.

Ekipu IAEA-e je predvodio zvaničnik odjela za garancije u IAEA-i Herman Nackartes.

U ovim razgovorima s iranske strane su učestvovali Mohammad Saidi, pomoćnik direktora iranske Organizacije za atomsku energiju, i Ali Asghar Soltanieh, predstavnik Irana pri IAEA-i.

Čestice "prirodnog i visoko obogaćenog urana" pronašla je prethodna ekipa eksperata agencije nakon inspekcije u januaru 2006.

Iranski zvaničnici su već u nekoliko navrata razgovarali s ekspertima IAEA-e kako bi Teheran odgovorio na pitanja agencije o svom nuklearnom programu.

Prema izvještaju IAEA-e, Iran je napravio "bitne pomake" otkrivajući prirodu i obim svog kontroverznog nuklearnog programa, ali to je i dalje nedovoljno.

Teheran i dalje odbija da prekine program obogaćivanja urana bez obzira na dvije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: