{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeni pregovori o Kosovu - srpski tim odbacio nezavisnost Kosova

F
10.3.2007. u 17:56
0
0
Završeni pregovori o Kosovu - srpski tim odbacio nezavisnost Kosova
0
Završeni pregovori o Kosovu - srpski tim odbacio nezavisnost Kosova
Martti Ahtisaari, Foto: AFP
Na posljednjoj rundi pregovora o Kosovu u subotu u Beču srpski tim odbacio nezavisnost kao rješenje neprihvatljivo za Srbiju. Specijalni izaslanik UN za status Kosova Martti Ahtisaari rekao je da su jednogodišnji pregovori Beograda i Prištine o njegovom prijedlogu rješenja pitanja Kosova završeni i da će svoj prijedlog poslati Savjetu sigurnosti do kraja marta.
"Današnjim sastankom završeni su jednogodišnji pregovori. Cilj ove runde bio je da dvije strane pokušaju da približe stavove, ali je žalosno što nisu željele da se pomjere sa početnih pozicija", rekao je Ahtisaari na konferenciji za novinare poslije završenih pregovora u palati Hofburg u Beču.

"Namjeravam da finaliziram prijedlog i podnesem ga Savjetu sigurnosti tokom ovog mjeseca", rekao je Ahtisaari.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je tokom glavnog sastanka da je za Beograd Ahtisaarijev prijedlog "suštinski neprihvatljiv" jer otvara put ka nezavisnosti Kosova i "ne uvažava suverenitet Srbije i, samim tim, dovodi u pitanje njen teritorijalni integritet''.

"Ako bi Ahtisaarijev prijedlog bio prihvaćen, to bi bilo prvi put u novijoj historiji da se jednoj demokratskoj, miroljubivoj zemlji oduzima teritorija da bi se zadovoljile političke aspiracije određene etničke grupe, koja uz to u susjedstvu ima svoju matičnu državu.".

"Srbija se zalaže za sporazumno, obostrano prihvatljivo rješenje pitanja statusa Kosova do kojeg treba doći pregovorima i dijalogom, uz spremnost na kompromis i uspostavljanje povjerenja između dviju strana. Upravo iz tog razloga, Srbija se uzdržava i uzdržavat će se od bilo kakvog pribjegavanja sili, ali istu uzdržanost zahtjeva i od privremenih institucija samouprave i albanskog stanovništva na Kosovu", rekao je predsjednik Srbije, prenijela je Beta.

Premijer Vojislav Koštunica je tokom razgovora pozvao da se "model suštinske autonomije uvede kao fundamentalno pitanje razgovora".

"Ahtisaarijev prijedlog mnogim odredbama neposredno krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, prekraja njene međunarodne granice, dijeli njenu teritoriju i omogućava da se otimanjem 15 posto teritorije Srbije stvori još jedna albanska država na Balkanu. Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije dvostruko su zajamčeni Poveljom UN i rezolucijom UN 1244 koje su na snazi."

"Svaka pogrešna odluka neizbježno će imati dalekosežne posljedice po Srbiju, ali i za čitav region Balkana", rekao je Koštunica.

S druge strane, predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je delegacija Prištine došla u Beč da "završi historijski proces koji će odrediti status Kosova, odnosno proglasiti njegovu nezavisnost".

"Nezavisnost je ključ samog postojanja i duha naroda Kosova koji je dugo patio tokom srpske okupacije, nakon što se oslobodio vjekovne otomanske imperije. Rekli smo, na samom početku procesa koji se sad završava, da je nezavisnost alfa i omega, početak i kraj našeg stava. Nikakve strukturne veze sa državnim institucijama Srbije nisu prihvatljive", rekao je Sejdiju.

Konferencija za novinare specijalnog izaslanika UN predviđena je u poslijepodnevnim satima, ali tačan termin još uvijek nije poznat.

Poslije subotnjih razgovora Martti Ahtisaari će, svoj prijedlog za Kosovo proslijediti Savjetu sigurnosti koji će donijeti konačnu odluku o Kosovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: