Svijet
0

Završena treća runda razgovora o Kosovu

FENA
U Beču su danas završeni direktni razgovori Beograda i Prištine o Kosovu. Nakon današnjih razgovora slijedi još jedna runda pregovora, i to najvjerovatnije 5. novembra, također u Beču, saopćila je "trojka" koju čine posrednici EU Wolfgang Ischinger, SAD-a Frank Wiesner i Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Nakon toga bi, prema nekim špekulacijama, došlo do neke vrste pauze u pregovorima, prvenstveno zbog kosovskih izbora koji su zakazani za 17. novembra.

Na početku pregovora obje strane trebalo je da nastave s obrazlaganjima svojih prijedloga o budućem statusu Kosova. Ta su izlaganja počela na prvom susretu u New Yorku. Beograd je trebalo da nastavi s obrazlaganjem prijedloga o suštinskoj autonomiji, a prištinska delegacija svoj međudržavni ugovor između Srbije i Kosova kao dvije nezavisne države. Nakon toga, tema je trebalo da bude prijedlog "trojke" od 14 tačaka, kao druga tačka dnevnog reda, javio je B92.

Međutim, zvanični Beograd je već na neki način dao svoj odgovor na dokument "trojke", tokom odvojenog susreta s njenim članovima Wolfgangom Ischingerom, Frankom Wiesnerom i Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Delegacija Prištine bila je zadovoljna razgovorom s "trojkom" jer smatra da je veći dio stavova zvanične Prištine sadržan u dokumentu.

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je nakon današnjih pregovora s Beogradom u Beču da je ponuda Beograda za status Kosova okrenuta prošlosti, dok se ovdje pregovara o budućnosti Kosova, Srbije i regiona.

Čeku je naveo i da su dvije strane daleko jedna od druge, kao i da Srbija predlaže bivši, a ne budući status Kosova. "Imamo dva različita koncepta, jedan vezan za prošlost, drugi vezan za budućnost", rekao je Čeku.

On je podsjetio i da je Srbija u historiji već nekoliko puta odbijala sporazume koji su joj nuđeni, poput Plana Z4, sporazuma iz Rambouilleta itd.

"Ishod ovoga što nude je mnogo gori nego što im je ponuđeno u Ahtisaarijevom paketu. Još imaju vremena da prihvate Ahtisaarijev plan kao nabolje moguće rešenje", istakao je Čeku i pozvao Beograd da ne gleda unazad već u budućnost, odnosno da uči iz prošlosti.

Čeku smatra i da Beograd i Priština ne treba da se slože oko nezavisnosti, jer je to već razmatrano i dogovoreno i podržano od većeg dijela međunarodne zajednice:

"Ono što mi nudimo je da razvijemo normalne odnose i nudimo taj koncept gdje možemo da uspostavimo neki dogovor, a ne da trošimo vrijeme oko stvari gdje ne možemo da se složimo", zaključio je Čeku.

On je pojasnio i da Beograd i Priština treba da razgovaraju o normalnim odnosima koje treba da razvijaju u budućnosti.

Portparol kosovskog pregovaračkog tima Skender Hiseni izjavio je da zvanična Priština želi da Kosovo bude nezavisno, ali sa stolicom u UN-u, jer je, kako je rekao, to nešto o čemu se ne pregovara.

Portparol Hiseni je ponovio poziciju pregovaračkog tima kosovskih Albanaca da će se ovaj period završiti izvještajem međunarodne posredničke trojke 10. decembra.

Nakon sastanka novinarima se obratio i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači koji je ponovio stav Prištine da je kraj razgovora o budućnosti Kosova onaj koji je postavila trojka Kontakt grupe.

"Deseti decembar krajnji je rok za sastanke Beograda i Prištine, a poslije toga je vrijeme odluke za nezavisnost Kosova i kvalitativno priznanje međunarodne zajednice", kazao je on.

Tači je objasnio i da se, osim o dokumentu, na sastanku s "trojkom" razgovaralo o narednom periodu, odnosno o dnevnom redu budućih sastanaka.

Ministar za Kosovo i metohiju Slobodan Samardžić izjavio je nakon razgovora sa međunarodnom posredničkom trojkom da je Beograd na sastanku predstavio svoj dokument koji predstavlja odgovor na već izloženi dokument trojke.

Po njegovim riječima, i dokument Beograda sadrži 14 tačaka, odnosno odgovora na svaki stav "trojke". Glavna primjedba Beograda odnosi se na činjenicu da se u dokumentu "trojke" ne spominje Rezolucija 1244, kao ni međunarodnopravni kontekst ovih pregovora.

U prijedlogu Beograda od 14 tačaka prvenstveno se insistira na poštovanju Rezolucije 1244, ali i na pravnom okviru cjelokupnih pregovora. Jedan od bitnih detalja za Beograd jeste i rješavanje mirnim putem sporova između Prištine i Beograda, na čemu trojka insistira u svom dokumentu. Na to, međutim, Beograd dodaje da treba da stoji i da se svaka strana treba uzdržati od svakog jednostranog akta.

Bitan detalj u dokumentu posredničke "trojke" jeste da Beograd više neće vladati Kosovom. Beograd smatra da to ne može tako pisati, već da treba da bude definirano da Beograd može da upravlja onim oblastima kojima želi i da to bude definirano sporazumom, kao i da sporazumi treba da definiraju oblasti koje bi bile prepuštene Prištini.

Beograd, na primjer, insistira na zadržavanju vanjske politike i čuvanju granica, jer smatra da su to nadležnosti koje se direktno tiču suvereniteta Srbije.

Samardžić je prenio da je "trojka", međutim, u razgovoru, ponovila da sve ostaje u okviru Rezolucije 1244.

On je naveo i da je sastanak sa "trojkom" produžen, jer se Beograd ne slaže u vezi s mnogim pitanjima koja su navedena u dokumentu trojke. "Mislimo da treba raditi na tom dokumentu i da treba biti potpuno otvoren“, rekao je Samardžić.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je da je glavni utisak da su pregovori sada ušli u presudnu fazu.

"Ton je sada ozbiljan, razgovara se o implikacijama na pregovarački proces", kazao je Jeremić, dodajući da je to razlog za produžavanje sastanka.

"Mislim da je popodnevni sastanak sa Prištinom veoma važan, jer ono što na kraju izađe sa tog sastanka, možda ne dogovoreni papir ili neki principi, već atmosfera i usmjerenost gdje dalje od 22. oktobra ka sljedećoj rundi, ka sljedećem skupu tačaka u kojima može biti postignut sporazum“, rekao je Jeremić.

Kada je riječ o stavu "trojke" da Beograd više neće vladati Kosovom, Jeremić je ponovio da Beograd želi da zadrži suverenitet svoje zemlje i da je neprihvatljivo da Beograd Prištini prepusti nadležnosti koje zadiru u suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Predstavnik Evropske unije u "trojci" Wolfgang Ischinger izjavio je pred početak današnjih pregovora da je "trojka" izašla s dokumentom od 14 tačaka kako bi se ušlo u novu fazu pregovora i da je tim dokumentom "trojka" preuzela inicijativu.

"Bio bih veoma iznenađen kada bi bilo lako", rekao je Ischinger i rekao da je do sada učinjen veliki napredak, od faze kada su se na pregovorima čule samo parole, do sadašnjih suštinskih razgovora.

Ischinger je podsjetio da se poslije 10. decembra završava mandat međunarodne posredničke trojke i da je njen zadatak da tog datuma podnese izvještaj, a da onda vlade zemalja treba da odluče šta hoće ili neće da urade.

"Nije moj zadatak da nagađam, rekli smo da ćemo pregovore voditi iza zatvorenih vrata i ne želim da iznosim razmišljanja", objasnio je Ischinger.

Prema njegovim riječima, moguće je napraviti napredak, ali je za to potrebna politička volja. "Nisam frustriran jer nijedna strana nije blokirala pregovore. Vjerovatnoća da se uz posredovanje 'trojke' postigne dogovor manja je od one da neće biti rješenja", rekao je Ischinger.

Ischinger je pred početak današnjih pregovora razgovarao samo s novinarima agencija AP, Rojters, AFP i APA, dok ostalim novinarima nije bilo omogućeno da uđu na početak pregovora.

Na pitanje šta ako ne bude dogovora do 10. decembra, Ischinger je rekao da "trojka" onda može da ide na godišnji odmor, a da proces preuzima Kontakt grupa.