Champlain Towers South
11

Završena potraga za stradalima u urušenoj zgradi u Miamiju, jedna osoba nije pronađena

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vatrogasci iz Miamia saopćili su kako je njihova potraga za tijelima u ruševinama srušenog bloka zgrade na Floridi napokon završila. Najmanje 97 osoba poginulo je kad se 12 spratova zgrade Champlain Towers South urušilo u ranim jutarnjim satima 24. juna.

Nakon mjesec dana pročešljavanja ostataka, spasioci kažu da jedna žrtva ostaje nepronađena. Niko nije izvučen živ iz ruševina od prvih sati nakon katastrofe.

Borivši se s tropskim olujama i rizikom od nestabilnih otpadaka, spasioci su obradili više od 13.000 tona slomljenog betona.

Mjesto Surfside uglavnom je očišćeno, a ruševine su premještene u državno skladište na daljnji pregled. Nakon završetka potrage, dužnosnici su zahvalili vatrogascima koji su radili 12-satne smjene dok su kampovali na mjestu nesreće.

"Ovo je očito poražavajuće. Očito je teška situacija širom svijeta", rekao je šef vatrogasne službe Alan Cominsky na svečanosti u petak.

"Ne bih mogao biti ponosniji na muškarce i žene koji predstavljaju Miami-Dade vatrogasnu službu", dodao je.

Misija spašavanja je morala biti zaustavljena nekoliko puta, zbog nestabilnosti gomile ruševina, kao i zbog tropske oluje Elsa. Što je bio uzrok da vlasti donesu odluku da se dio zgrade koji je ostao stajati sruši 4. jula.

Dužnosnici kažu kako na tom mjestu više nema tijela, ali ostaci Estelle Hedaya još uvijek nisu identificirani, dok se njeni rođaci brinu da bi 54-godišnjakinja mogla biti zaboravljena.

"Dok ulazimo u drugi mjesec sami, bez drugih porodica, osjećamo se bespomoćno", rekao je njezin brat Ikey agenciji Associated Press.

Među žrtvama su bile sedmogodišnja kćerka vatrogasca iz Miamija, 92-godišnja baka i sestra prve dame Paragvaja.

Mjesto gdje je bila zgrada, a koje se tretira kao mjesto zločina, sada je pod nadzorom policije.

Šta je uzrokovalo urušavanje 40-godišnje zgrade dok su njezini stanovnici spavali, ostaje nepoznato. Međutim, izvještaj iz 2018. koje je pronašao strukturne probleme potaknuo je nekoliko upita, uključujući istragu tužilaštva.

Odbor građevinskog udruženja rekao je da će imenovati "nezavisnog člana koji će nadgledati pravni postupak i postupak potraživanja".

Tragedija je natjerala vlasti da provjere stambene blokove na jugu Floride zbog sličnih problema.