Svijet
0

Završena međunarodna vojna vježba "Adriatic eagle"

FENA
Međunarodna vojna vježba "Adriatic eagle", u kojoj su sudjelovali pripadnici oružanih snaga Hrvatske, Makedonije i Albanije, završena je danas pokaznom vježbom u vojarni "Drgomalj" u Delnicama uz nazočnost ministra obrane RH Berislava Rončevića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Josipa Lucića.

Vježba je počela 3. rujna u Udbini, gdje su postrojbe triju zemalja provele obuku u gađanju i bliskoj borbi. Potom je nastavljena u Delnicama gdje se uvježbavala bliska borba, borba u urbanim uvjetima, situacijsko gađanja i uporaba helikoptera.

Vježba "Adriatic eagle" provodi se redovito jednom godišnje u sklopu povelje potpisane između oružanih snaga Hrvatske, Makedonije i Albanije. Cilj joj je uvježbavanje borbenih vještina i stjecanje iskustva u zajedničkom radu. Vježbom je bila obuhvaćena priprema za sudjelovanje u međunarodnim vojnim misijama, te zajedničko djelovanje sa snagama NATO-a, a u cilju pristupanja članstvu te organizacije.

Simulirana je i izravna akcija na pobunjenički kamp sa zadaćom spašavanja talaca uz pomoć dvaju helikoptera.

Ministar Rončević nakon vježbe je ustvrdio da je osposobljenost hrvatske vojske dosegnula NATO standarde, te da preostaje još tehnološka modernizacija kako bi se u potpunosti ispunili uvjeti za članstvo. Izrazio je uvjerenost da će Hrvatska dobiti pozivnicu za pristupanje na skupu NATO-a u travnju iduće godine u Bukureštu.

General zbora Josip Lucić rekao je da je ova vježba, zahvaljujući dugotrajnoj pripremi, bila kratka i učinkovita. Pokazalo se, dodao je, da su tri zemlje uspješno radile po istim standardima pri čemu ni različiti jezici nisu bili prepreka.

U vježbi je sudjelovalo 70 vojnika, a Hrvatsku je zastupala Bojna za specijalna djelovanja, kojoj je sjedište u delničkoj vojarni. Vježbu je promatralo i izaslanstvo američke vojske.