Bruxelles
0

Završena konferencija tužilaca za ratne zločine iz regije

FENA
Glavni tužitelji iz pet zemalja s prostora bivše Jugoslavije te predstavnici Haškog suda (ICTY) razgovarali su na dvodnevnoj konferenciji koja u petak završava u Bruxellesu o jačanju saradnje u istrazi i procesuiranju ratnih zločina, saopćeno je iz Haškog suda.

Konferencija je održana u sklopu Palićkog procesa, nazvanog prema Paliću u Srbiji gdje je 2004. počeo proces usmjeren na poticanje saradnje u pravosuđu uz sudjelovanje sudaca i tužilaca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije i Srbije, te uz stručnjake OSCE-a i ICTY-a.

Glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milorad Barašin, sa svojim zamjenicima i saradnicima, sudjelovao je u četvrtak i petak na konferenciji tužitelja u Bruxellesu, koju je organiziralo Tužilaštva Haškog suda.

Na konferenciji, koja se održava uz podršku Evropske komisije, u dvodnevnim raspravama tužitelji su se saglasili kako treba da ojačaju saradnju u nekim područjima, naprimjer u istrazi i procesuiranju ratnih zločina na nacionalnim sudovima.

Dogovorili su se i o prilagođavanju potrebnih instrumenata za usklađivanje baza podataka za ratne zločine. Također su se dogovorili o jačoj saradnji između ureda državnog odvjetnika svake od zemalja s Haškim sudom uz direktno sudjelovanje Evropske unije.

Tužitelji su izrazili podršku zajedničkom projektu Evropske komisije i ICTY-a za nacionalne urede i mlade profesionalce iz bivše Jugoslavije.

Zahvaljujući tom projektu tužilaštva bi imala direktan pristup ekspertizi, podacima i informacijama iz ureda haškog tužilaštva i radili bi uz njihovo osoblje.

Mogli bi se koristiti postojećim bazama podataka i pristupati materijalu ICTY-a i provesti istrage i prikupljati materijale za istrage ratnih zločina i progona. Također bi bili u kontaktu s drugim tužilaštvima u regiji.