{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena konferencija o suzbijanju trgovine ljudima

F
21.5.2007. u 09:01
0
0
Završena konferencija o suzbijanju trgovine ljudima
0
Završena konferencija o suzbijanju trgovine ljudima
Brijuni
Proteklog vikenda održana je 3. regionalna konferencija na kojoj su predstavnici vlada i nevladinih udruga razgovarali o poboljšanju suradnje u svrhu suzbijanja trgovine ljudima, istaknuta je, među ostalim, važnost definiranja razlike u tretmanu s obzirom na vrstu eksploatacije i specifičnost traumatizacije žrtve.
"Osim seksualne eksploatacije, sve je više zastupljena i trgovina ljudima radi prosjačenja, prisilnoga rada, ali i prodaje organa", rekla je koordinatorica mreže Petra i predsjednica Udruge žena Vukovar Ružica Mandić na konferenciji održanoj na Brijunima.

Bilo je govora i o prijedlozima za uspješniju identifikaciju žrtava trgovanja, a u tom kontekstu Mandić je istaknula i iznimno važnu ulogu medija s kojima je, rekla je, u većini slučajeva suradnja u sprječavanju takvih nedjela vrlo dobra.

Predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te gosti iz nevladinih organizacija Slovenije, Makedonije i Kosova, govorili su i o kaznenom progonu počinitelja po zemljama i regionalno.

U Hrvatskoj je, primjerice, protekle godine bilo 14 slučajeva trgovanja ljudima, od kojih je većina riješena, a ove godine do kraja travnja zabilježeno je osam žrtava, od kojih su pet domaće žrtve. U Srbiji su tijekom 2006. godine utvrđene 62 žrtve trgovine ljudima.

Konferenciju na Brijunima organizirao je CARE International, koji sa sjedištem u Sarajevu te uredima u Beogradu i Zagrebu, od 2004. u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori provodi projekte suzbijanja trgovanja ljudima u skladu s postojećim nacionalnim planovima za suzbijanje te vrste trgovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: