Svijet
0

Završena 43. međunarodna konferencija o sigurnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Muenchenu je u nedjelju završena trodnevna 43. međunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj su glavne teme bile Bliski istok, Afganistan, iranski atomski program i globalne klimatske promjene.

Već na početku konferencije njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Iran da popusti u sporu oko njegovog atomskog programa. U svom današnjem obraćanju sudionicima konferencije iranski je pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani rekao da njegova zemlja atomsku energiju koristi isključivo u civilne svrhe te da je spremna na daljnje pregovore.

Unatoč tim obećanjima, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier smatra kako postoji opasnost od utrke u nuklearnom naoružanju. On je u svom govoru naglasio: «Ili će nam uspjeti da idućih godina Iran i druge države držimo podalje od igre s nuklearnom opcijom ili ćemo doživjeti novi krug utrke u atomskom naoružanju s nepredvidivim posljedicama po našu sigurnost.»

Za najburnije reakcije pobrinuo se ruski predsjednik Vladimir Putin koji je u svom jučerašnjem govoru neuobičajeno oštro kritizirao Sjedinjene Američke Države i NATO. On je među ostalim rekao da širenje NATO-a na istok i planirano razmještanje reketnih obrambenih sustava u istočnoj Europi Rusija doživljava kao prijetnju. Na te je kritike odgovorio američki ministar obrane Robert Gates istaknuvši kako niko ne želi novi hladni rat te da SAD Rusiju smatra svojim partnerom.

Dobitnik ovogodišnje medalje minhenske konferencije „Mir kroz dijalog“ je visoki predstavnik Europske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Javier Solana.