Svijet
0

Završen summit EU - SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Klimatske promjene i energetska stabilnost, politika globalne sigurnosti, osobito odnosi s Iranom i Kubom, te potpora "mladim demokracijama" u državama poput Iraka i Afganistana bili su u središtu razgovora čelnika Europe i SAD-a na godišnjem summitu EU - SAD koji je u utorak održan na Brdu kod Kranja.

"Imali smo vrlo dobre i otvorene razgovore", rekao je slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja predsjeda EU-om, na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i američki predsjednik George W. Bush, te predsjednik Europske komsije Jose Manuel Barroso.

Janša je dodao da EU i SAD "dijele najvažnije vrijednosti", ostvaruju veliki dio svjetskog društvenog proizvoda i daju 75 posto sredstava za pomoć nerazvijenim zemljama, ali su i odgovorne za prevelike emisije stakleničkih plinova koje je potrebno smanjiti, kako bi se smanjile klimatske promjene. EU i SAD nose i zajedničku odgovornost i trebaju dati primjer ostalima, rekao je Janša.

U pogledu globalnog sporazuma koji bi omogućio smanjivanje emisija ugljičnog dioksida, Bush je rekao da taj proces mora imati "realistične ciljeve" i da ima smisla samo ako se u njega uključe rastuća gospodarstva, poput onih Indije i Kine, koja su također sve veći onečišćivači.

Govoreći o raznim regionalnim temama, o kojima se raspravljalo na summitu, Bush je među ostalim naglasio da "Turska spada u Europsku uniju", zahvalio je europskim državama na pomoći u stabilizaciji Afganistana, te također istaknuo da 'postkastrovska' Kuba ne može napredovati ako "ne oslobodi sve političke zatvorenike".

Govoreći o problemu odnosa s Iranom, Bush je rekao da ta zemlja nastavlja s obogaćivanjem urana koji bi joj mogao omogućiti stvaranje nuklearnog oružja, što predstavlja prijetnju susjedima u regiji. Stoga Iran, kako je rekao Bush, treba birati između izolacije i suradnje sa zapadnim državama, te dodao da je sada "pravo vrijeme" za zajedničko djelovanje SAD-a i Europske unije, ali da odgovor mora dati sam Iran.

Barroso je zahvalio Bushu na doprinosu Sjedinjenih Država koje su desetljećima podržavale integraciju Europe.

Bush će Sloveniju napustiti popodne oko 16 sati iz ljubljanske zračne luke i otputovati u Njemačku.