Svijet
0

Završen sastanak "trojke" s prištinskom delegacijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posrednička "trojka" Kontakt grupe i delegacija kosovskih Albanaca završili su oko 11.30 sati razgovore u Beču, u okviru priprema direktnih pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, a članovi "trojke" će kasnije danas imati sastanak sa delegacijom državnog tima Srbije.

Posrednici - Wolfgang Ischinger iz EU-a, Frank Wiesner iz SAD-a i Aleksandar Bocan-Harčenko iz Rusije razgovarali su s kompletnim pregovaračkim timom kosovskih Albanaca predvođenim predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Prema ranijoj najavi, prištinska delegacija je posrednicima predala i obrazložila dokument na pet strana, u kojem se ističe da je Kosovo "poseban slučaj" u međunarodnoj praksi, te da period dodatnog angažiranja od 120 dana treba iskoristiti za dogovor o "međudržavnoj saradnji Srbije i Kosova", nakon utvrđivanja statusa po smjernicama dosadašnjeg posrednika Marttija Ahtisaarija.

Poslije susreta s prištinskom posrednici će se u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije susresti s delegacijom državnoga pregovaračkog tima Srbije, koju predvode ministri za Kosovo Slobodan Samardžić i vanjskih poslova Vuk Jeremić, javio je Tanjug.

Samardžić i Jeremić su najavili da će posredničkoj "trojci" predstaviti plan čija je okosnica očuvanje suvereniteta i integriteta Srbije na Kosovu.

Nakon odvojenih susreta posrednička trojka će održati konferenciju za novinare, a potom se sastati i sa šefom austrijske diplomatije Ursulom Plassnik.

Na današnjim sastancima u Beču razgovara se i o daljnjim koracima u novoj fazi pregovaračkog procesa o statusu Kosova.