{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen sastanak ministara NATO-a

F
12.6.2009. u 17:54
0
1
Završen sastanak ministara NATO-a
0
Završen sastanak ministara NATO-a
Ministri odbrane 28 zemalja članica NATO-a završili su u petak dvodnevni sastanak na kojem su odobrili smanjenje mirovnih snaga na Kosovu i preustroj vojnog zapovjedništva u Afganistanu.
Ministri odbrane savezničkih zemalja u petak su podržali američki prijedlog preustroja vojnog zapovjedništva NATO-a u Afganistanu, najvećoj misiji Saveza u njegovoj 60-godišnjoj povijesti.

U zapovjedništvu u Afganistanu, po novom planu, puno veću ulogu imat će Sjedinjene Države.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai potvrdio je u petak da je taj plan dobio podršku savezničkih zemalja i da je sada preostalo razraditi detalje.

"Plan je dobio načelnu podršku i sada treba razraditi pojedinosti o tome kako će biti proveden", rekao je Appahturai.

Nova struktura zapovjedništva trebala bi bolje odražavati američki doprinos snagama NATO-a u Afganistanu.

Sjedinjene Države su krajem prošle godine povećale broj svojih vojnika s 32 na 56 hiljada, a do kraja godine namjeravaju još povećati na 68 hiljadaa. Ostale zemlje članice i partnerske zemlje daju još 33 hiljade vojnika u Afganistanu.

Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić, sudjelujući u petak u raspravi o Aftanistanu, prenosi Hina, istaknuo je kako je nužno povećati napore NATO-a u pomoći afganistanskim vlastima u razvoju sposobnosti za samostalno upravljanje odbrambeno sigurnosnim institucijama te države.

"Prepoznajući angažman NATO-a u Afganistanu kao dugoročnu obvezu, Hrvatska smatra kako je upravo aktivnost na pružanju pomoći institucijama afganistanske vlasti izravan doprinos NATO-voj izlaznoj strategiji. U tom smislu Hrvatska u potpunosti podržava osnivanje misije za obuku afganistanskih snaga", rekao je Vukelić.

Vukelić je rekao da Hrvatska sada u Afganistanu ima tri mentorska tima i da planira poslati vojne instruktore u u inženjerijsku školu ANA-e (Afganistanske vojske). Također, Hrvatska razmatra mogućnosti slanja dva policijska mentorska tima kao izravni doprinos obuci policijskih snaga u Afganistanu, zaključio je ministar Vukelić.

U četvrtak, prvi dan ministarskog sastanka, načelno je dogovoreno smanjenje NATO-ovih mirovnih snaga na Kosovu sa sadašnjih oko 14.000 na 10.000 pripadnika do početka sljedeće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: