{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen sastanak ministara NATO-a

F
12.6.2009. u 17:54
0
1
Završen sastanak ministara NATO-a
0
Završen sastanak ministara NATO-a
Ministri odbrane 28 zemalja članica NATO-a završili su u petak dvodnevni sastanak na kojem su odobrili smanjenje mirovnih snaga na Kosovu i preustroj vojnog zapovjedništva u Afganistanu.
Ministri odbrane savezničkih zemalja u petak su podržali američki prijedlog preustroja vojnog zapovjedništva NATO-a u Afganistanu, najvećoj misiji Saveza u njegovoj 60-godišnjoj povijesti.

U zapovjedništvu u Afganistanu, po novom planu, puno veću ulogu imat će Sjedinjene Države.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai potvrdio je u petak da je taj plan dobio podršku savezničkih zemalja i da je sada preostalo razraditi detalje.

"Plan je dobio načelnu podršku i sada treba razraditi pojedinosti o tome kako će biti proveden", rekao je Appahturai.

Nova struktura zapovjedništva trebala bi bolje odražavati američki doprinos snagama NATO-a u Afganistanu.

Sjedinjene Države su krajem prošle godine povećale broj svojih vojnika s 32 na 56 hiljada, a do kraja godine namjeravaju još povećati na 68 hiljadaa. Ostale zemlje članice i partnerske zemlje daju još 33 hiljade vojnika u Afganistanu.

Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić, sudjelujući u petak u raspravi o Aftanistanu, prenosi Hina, istaknuo je kako je nužno povećati napore NATO-a u pomoći afganistanskim vlastima u razvoju sposobnosti za samostalno upravljanje odbrambeno sigurnosnim institucijama te države.

"Prepoznajući angažman NATO-a u Afganistanu kao dugoročnu obvezu, Hrvatska smatra kako je upravo aktivnost na pružanju pomoći institucijama afganistanske vlasti izravan doprinos NATO-voj izlaznoj strategiji. U tom smislu Hrvatska u potpunosti podržava osnivanje misije za obuku afganistanskih snaga", rekao je Vukelić.

Vukelić je rekao da Hrvatska sada u Afganistanu ima tri mentorska tima i da planira poslati vojne instruktore u u inženjerijsku školu ANA-e (Afganistanske vojske). Također, Hrvatska razmatra mogućnosti slanja dva policijska mentorska tima kao izravni doprinos obuci policijskih snaga u Afganistanu, zaključio je ministar Vukelić.

U četvrtak, prvi dan ministarskog sastanka, načelno je dogovoreno smanjenje NATO-ovih mirovnih snaga na Kosovu sa sadašnjih oko 14.000 na 10.000 pripadnika do početka sljedeće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: