Svijet
0

Završen samit EU-a na kojem je dogovoren lisabonski ugovor

FENA
Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije završili su u petak vanredni samit u Lisabonu na kojem su uspjeli dogovoriti novi ugovor, koji bi trebalo da zamijeni propali evropski ustav.

Portugalski premijer i predsjedavajući Evropskog vijeća Jose Socrates izrazio je "iznimno zadovoljstvo rezultatom samita, jer smo postigli sve što smo zacrtali".

Dogovor o novom ugovoru postignut je u noći sa četvrtka na petak nakon što su čelnici EU-a postigli kompromisno rješenje u vezi sa zahtjevima Poljske i Italije, koje su bile posljednje zapreke za dogovor.

"Evropa je sada bolje opremljena za odgovore na izazove s kojima se suočava, ne samo u unutarnjem procesu donošenja odluka, nego i u području vanjske politike", rekao je Socrates.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio da je u Lisabonu "okrenuta nova stranica i da se sada EU treba okrenuti budućnosti". Barroso je istaknuo da u globalizaciji Evropa ne smije biti objekt nego subjekt koji će aktivno sudjelovati.

Drugi dan samita bio je posvećen krizi na finansijskim tržištima i izazovima globalizacije.

Na kraju samita čelnici Njemačke, Francuske i Britanije izdali su zajedničku izjavu u kojoj su se zauzeli da se za sadašnje poremećaje na finansijskim tržištima koriste tržišna rješenja.

Kancelarka Angela Merkel, predsjednik Nicolas Sarkozy i premijer Gordon Brown, prenosi Hina, istaknuli su da su transparentnost i povjerenje od ključne važnosti za uredno funkcioniranje finansijskih tržišta.