Svijet
0

Završava se krizna godina za EU

FENA
Za Evropsku uniju 2005. pokazala se kao krizna godina. Sredinom godine, Francuska i Holandije, obje zemlje osnivači EU, odbacile su evropski ustav i tako zadale težak udarac procesu integracije evropskog bloka. Ustav ne može da se ratifikuje dok ga ne prizna svih 25 zemalja članica.

Osim toga, odbacivanje tog dokumenta znači da još izvjesno vrijeme neće biti riješeno pitanje proširenja Unije, kao i položaja šefa evropske diplomatije i predsjednika EU.

Da stvari budu gore, zemlje članice nikako da se slože oko daljnjih koraka i mogućnosti rješavanja ozbiljnih problema u bloku. Prema rezultatima ankete koju je 20. decembra provela Evropska komisija, ugled i podrška Evropskoj uniji ove godine su u padu.

Anketa je pokazala da pripadnost EU podržava svega 50 posto građana, što je za 6 posto manje nego prošle godine. S druge strane, oni koji se protive članstvu svoje zemlje u Uniji porastao je za dva posto i sada čine čak 30 posto ukupne populacije. Ispitanici su također izrazili manji entuzijazam za proširenje EU, mada se očekuje da će se Rumunija i Bugarska pridružiti Uniji već 2008., a pregovori s Turskom počeli su u oktobru.

Bruxelles je s olakšanjem odahnuo kad je britansko predsjedništvo u posljednjem trenutku isposlovalo sporazum oko evropskog budžeta za 2007-2013., čime je spriječeno izbijanje još jedne razorne krize.

Neslaganje oko budžeta moglo je dovesti do kolapsa zajedničke evropske valute - eura.

Međutim, Evropski parlament tek treba da usvoji budžet.

Članovi EP-a već su izrazili sumnju da će suma od 862,5 milijardi eura za sedmogodišnji period biti dovoljna.

Graham Watson, lider liberalno-demokratske grupe u Evropskom parlamentu, uputio je kritike na račun britanskog premijera Tonyja Blaira u svojstvu predsjedavajućeg EU.

"Blair je u junu probudio očekivanja EU-a, ali nije uspio da ih zadovolji. Kako na domaćoj sceni tako i u vanjskoj politici, ovo predsjedništvo propustilo je previše prilika", rekao je on.

Afera oko tajnih zatvora CIA-e i korištenja evropskog zračnog prostora izazvala je ogorčenost svjetske javnosti i pokazala da evropski blok ima duple standarde prema pitanju ljudskih prava i vladavini zakona.

Washington tvrdi da su evropski zvaničnici znali za letove kojima su se osumnjičeni za terorizam prevozili do tajnih kampova u Evropi, gdje su zatim mučeni.

Evropski monitoring centar za rasizam i ksenofobiju u godišnjem izvještaju za 2005. navodi da su muslimani i radnici iz inozemstva sve češće žrtve diskriminacije u EU.

Nakon bombaških napada u Londonu, muslimanske zajednice u Velikoj Britaniji i Holandiji bile su mete većeg broja vjerski motiviranih zločina mržnje nego ikad.

Kad je riječ o odnosima s inozemstvom, EU je zabilježila izvjestan uspjeh jer su je palestinska uprava i Izrael pozvali da nadgleda granični prijelaz Rafah između Egipta i Palestine. To je prva mirovna misija EU na Bliskom istoku.

U januaru 2006. EU će pokrenuti trogodišnju misiju obuke palestinskih policajaca.

Evropska komisija je u decembru predložila da u 2006. započnu pregovori između EU-a i Iraka o sklapanju sporazuma o trgovini i saradnji.

Evropska komisija također je odlučila da otvori predstavništvo u Bagdadu.

Evropska trojka je s Iranom obavila nekoliko rundi pregovora, ali bez vidljivog uspjeha. Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni u januaru.

EU će u 2006. dosta vremena potrošiti na popravljanje štete, rješavanje kriza i potragu za jasnim usmjerenjem.