Iranski lider poručio
0

Zaustavite proteste ili se suočite s krvoprolićem

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski vrhovni vođa u petak je protestantima poručio da demonstracije protiv rezultata predsjedničkih izbora moraju prestati. Proglasio je Mahmouda Ahmadinejada "apsolutnim pobjednikom" izbora, iako su i opozicione snage Moussavija očekivale podršku.

Ajatolah Ali Khamenei zabrinut je onim što bi dalji neredi u Teheranu mogli donijeti, te je oštro upozorio one koji "ignorišu zakon ili ga krše" da će se suočiti sa posljedicama, saznaje AP.

"Bit će proglašeni odgovornim za nasilje, krvoproliće i bune", poručio je iranski vođa u svom govoru koji je emitovan širom Irana i svijeta, a protestanti su i ovaj put dovikivali "Smrt diktatoru!", "Allahu ekber", "Bog je najveći".

Situacija među protestantima je takva da ima onih koji su spremni ići do krajnjih granica kako bi njihovi zahtjevi za novim izborima bili ispunjeni, dok mnogi drugi nemaju interesa da nastavljaju s demonstracijama protiv sistema, znajući kako on funkcioniše i svjesni da država ima aparat koji će uzvratiti bez milosti, komentariše reporter AP-a.

Iranska opozicija sada je u prilici da odustane ili da nastavi dalje i preuzme rizik da bude odgovorna za reakciju moćne državne policije i volontera koji će red zavesti svojim sredstvima.