SAD
0

Zatvorske kazne za maltretiranje putem Interneta

Sarajevo-x.com
Nakon što je 13-godišnja Megan Meier izvršila samoubistvo zbog okrutnih poruka koje je dobijala na svom profilu na MySpaceu, tužilaštvo nije podiglo optužnice protiv odgovornih. Stoga je senator Scott Rupp odlučilo predložiti zakon po kojemu bi se odgovornima za ovakva djela moglo suditi

U slučaju Megan Meier tužilaštvo nije moglo podići optužnicu zbog nedostatka zakonske osnove. Majka djevojčice koja je izvršila samoubistvo Tina Meier sumnja da je bilo koji zakon mogao spriječiti samoubistvo njene kćerke, ali bi koristio da se kazne učesnici koji su njenu kćerku naveli na samoubistvo.

"Ni jedan zakon na svijetu nije mogao spriječiti moju Megan da izvrši samoubistvo, ali taj zakon pomogao bi nama roditeljima i mi ne bismo morali sjediti znajući da ljudi koji su odgovorni za njenu smrt i dalje sasvim normalno žive i da neće biti kažnjeni“, objasnila je Tina za Reuters.

Zakon je predložio senator Scott Rupp, a prema njemu bi se mogla izreći kazne za osobe koje imaju 21 ili više godina, a za koje se utvrdi da su putem Interneta zlostavljale druge osobe. Ovim zakonom propisana je čak zatvorska kazna i do četiri godine.

Megan Meier objesila se 16. oktobra 2006. godine, nekoliko minuta pošto je putem stranice za društveno uvezivanje MySpace primila prijeteće poruke. Roditelji su kasnije spoznali da dječak, s kojim je njihova Megan komunicirala putem MySpacea, zapravo uopće ne postoji.

Policijski izvještaji su pokazali da je žena iz susjedstva zajedno sa svojom 18-godišnjim uposlenicom iz zabave fabricirala account i pozvala Megan na razgovor pretvarajući se da je dečko po imenu Josh koji je zainteresovan za Megan. No nakon nekog vremena komuniciranja, "Josh“ je počeo zlostavljati i psihički maltretirati Megan.

Posljednja poruka koju je Megan primila od Josha i poslije koje je izvršila samoubistvo glasila je: "Svijet bi bio mnogo bolji da tebe nema“.