Svijet
7

Zatvorska kazna za one koji nacističke zločine pripišu Poljskoj

SRNA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Vlada Poljske planira da usvoji zakon kojim se svako impliciranje da je Poljska odgovorna za zločine nacističke Njemačke na njenom tlu proglašava krivičnim djelom koje povlači zatvorsku kaznu.

Prema prijedlogu zakonu, svako ko iznese sugestiju da je Poljska na bilo koji način odgovorna za zločine nacista ili nacističke logore u smrti u Poljskoj nazove "poljskim" suočiće se sa kaznom od pet godina zatvora.

"Prestanite da Poljskoj pripisujete ulogu autora holokausta", rekao je zamjenik ministra pravde Poljske Patrik Jaki novinarima, dodajući da Ministarstvo želi da uvrsti u Ustav "zakonsku odbranu i zaštitu" dobrog imena Poljske, prenio je AFP.

Prijedlog zakona uslijedio je kao odgovor na frazu "poljski logori smrti", odnoseći se na Poljsku, a što se često pojavljuje u stranim medijima kao vrsta skraćenice.

U takvim slučajevima, država može da pokrene građansku parnicu i traži odštetu.

Čak i kada se koristi kao geografska odrednica Varšava kaže da izraz "poljski logori smrti" stvaraju utisak da je Poljska bila odgovorna za holokaust.

Prema prijedlogu zakona, biće nezakonito reći da je "Poljska, učestvovala, organizovala ili da je bila odgovorna za zločine Trećeg rajha", prenosi Bi-Bi-Si.

Miloni ljudi, većinom Jevreja iz cijele Evrope, ubijeno je u šest nacističkih logora smrti na tlu Poljske, uključujući Aušvic.

Poljska je bila pod okupacijom nacista od 1939. do 1945. godine i u tom periodu ubijeno je 90 odsto poljske prijeratne jevrejske populacije. Takođe, ubijeno je oko tri milona Poljaka.